Σαρωτική είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Βρετανία. Σχεδόν 900.000 άνθρωποι θα περάσουν την ημέρα των Χριστουγέννων σε απομόνωση καθώς νοσούν.

Στο Λονδίνο, ένας στους 20 πολίτες βρέθηκε θετικός στον ιό την περασμένη εβδομάδα ενώ υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο νοσούσαν την εβδομάδα που έληξε στις 19 Δεκεμβρίου, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια από ό,τι η παραλλαγή Δέλτα, δήλωσε ανώτερη αξιωματούχος Υγείας στο BBC, σε ποσοστό 70%. Όμως η προοπτική χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου δεν αποκλείεται καθώς η προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση μειώνεται προοδευτικά μετά από τρεις μήνες.

Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι μπορεί να ζητήσει μια νέα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα για να λάβει μέτρα εάν χρειαστεί. Τη μάχη κατά της Όμικρον προσπαθεί να κερδίσει η Βρετανία, με την ενίσχυση του εμβολιασμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε το Ισραήλ στην κούρσα για να γίνει το πιο ενισχυμένο έθνος στον κόσμο με ποσοστό 45,2%.

Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον αναμφισβήτητα έχει τρομάξει τους Βρετανούς. Ενδεικτικό είναι το ότι οι δρόμοι στο Λονδίνο παραμένουν έρημοι, ακόμα και στην περιοχή του Σόχο, που άλλη χρονιά θα ήταν γεμάτο από ζωή. Οι ακυρώσεις των κρατήσεων στον χώρο της εστίασης φτάνουν το 14% έως τις 20 Δεκεμβρίου ενώ 35.000 Βρετανοί λιανοπωλητές και 20.000 μπαρ και εστιατόρια αντιμετωπίζουν σημαντική οικονομική δυσπραγία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Πηγές:
euro2day,ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;