Αν και έχει περάσει ένας μήνας από τη στιγμή που ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών προώθησε επιστολή στον υπουργό Υγείας, κ. Α. Πλεύρη με θέμα τον "Χειρισμό των μη εμβολιασμένων για τον κορωνοϊό ασθενών που υποβάλλονται σε  αιμοκάθαρση" ακόμη δεν έχουν δωθεί λύσεις με αποτέλεσμα πλέον ο πρώτος να ενημερώνει και τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη. 

Καταρχήν στην επιστολή προς το υπουργείο Υγείας αναφέρονταν τα εξής:

"Καθημερινά, ο σύλλογός μας δέχεται τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας /φοβίας ασθενών που  υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού( ΜΤΝ) και Μονάδες Χρόνιας  Αιμοκάθαρσης( ΜΧΑ) και έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού επειδή είναι  υποχρεωμένοι κατά την συνεδρία της αιμοκάθαρσης να έχουν δίπλα τους και  αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτών  ανέρχεται στο 2-5% των ασθενών.

Προκειμένου να κατευναστούν οι διαμαρτυρίες και να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας στους  εμβολιασμένους ασθενείς και επειδή δεν υφίσταται δυνατότητα οι μη εμβολιασμένοι να  υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση απομονωμένοι σε ξεχωριστές αίθουσες αιμοκάθαρσης , θα  θέλαμε να προτείνουμε την με απόφαση σας άμεση ρύθμιση ώστε οι ασθενείς της δεύτερης  κατηγορίας να ελέγχονται από τις μονάδες αιμοκάθαρσης με Rapid Test πριν κάθε  συνεδρία αιμοκάθαρσης ( ήτοι 3 φορές εβδομαδιαίως). 

Επισημαίνεται ότι, εκτός της προαναφερόμενης ρύθμισης, απαραίτητο είναι το Υπουργείο  Υγείας να δώσει επίσης άμεση λύση με εγκύκλιο του και στο πρόβλημα της υποβολής  αιμοκάθαρσης ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε ΜΤΝ & ΜΧΑ του ιδιωτικού  τομέα υγείας και προσβάλλονται από κορωνοϊό, πρόβλημα που κατά κύριο λόγο συμβαίνει  στην Αττική. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι από αυτούς υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση  μέχρι να εξαλειφθεί η δυνατότητα μετάδοσης του ιού και επιστρέψουν στη μονάδα τους  στην ΜΤΝ του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ.

Δυστυχώς όμως, λόγω αύξησης των  περιστατικών, η προαναφερόμενη ΜΤΝ δε μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους  προσβληθέντες με κορωνοϊό ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στον ιδιωτικό  τομέα και έτσι αυτοί, είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν για αιμοκάθαρση και μέχρι τη  δυνατότητα να επιστρέψουν στη μονάδα τους, στο εκάστοτε εφημερεύων νοσοκομείο .  Επειδή το τελευταίο σε καμία περίπτωση δεν είναι ορθό και δε μπορεί να συνεχιστεί να  συμβαίνει , παρακαλούμε όπως με απόφαση σας οριστούν μια ή δυο επιπρόσθετες  νοσοκομειακές ΜΤΝ που να μπορούν οι προαναφερόμενοι ασθενείς να υποβάλλονται  σταθερά σε αιμοκάθαρση μέχρι τη δυνατότητα επιστροφής στις μονάδες τους ". 

Για τα θέματα αυτά, ενημερώθηκε σήμερα με επιστολή και ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: 

"Ενα μήνα μετά την επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κανένα από τα θέματα που επισημαίνονται δεν έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα :  

α) οι προσβληθέντες με κορωνοϊό αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς να μετακινούνται ως περιοδεύων  θίασος από εφημερεύον σε εφημερεύον νοσοκομείο για να υποβληθούν στην απολύτως  αναγκαία για την επιβίωση τους συνεδρία αιμοκάθαρσης, μέχρι να περάσει τον ασφαλές διάστημα που να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην μονάδα τους, ένα φαινόμενο που κατά την άποψή  μας μόνο τριτοκοσμικό μπορεί να χαρακτηριστεί και  

β) να συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και η ανασφάλεια των εμβολιασθέντων έναντι του COVID-19  αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, για τη μη λήψη μέτρων, για τους αρνητές του εμβολιασμού  ασθενείς εντός της ίδιας μονάδας αιμοκάθαρσης, γεγονός όχι παράλογο με βάσει τα υπάρχοντα  επιδημιολογικά δεδομένα.

Η έκκληση προς εσάς για βοήθεια προέρχεται από το ότι, παρά την επιστολή και τις  επανειλημμένες προσπάθειες για επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας ή τους συνεργάτες του ώστε  να επισημανθεί και προφορικώς η σημασία της άμεσης επίλυσης των προαναφερόμενων  προβλημάτων λόγω της πανδημίας, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δε σας κρύβουμε ότι, τέτοια  συμπεριφορά για θέματα αιμοκαθαιρόμενων ασθενών εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου  Υγείας, διαπιστώνουμε με έκπληξη μόνο κατά την τελευταία διετία παρά τις συνθήκες πανδημίας  που επικρατούν (να φανταστείτε ότι και με την έναρξη της πανδημίας και παρά τις ιδιαιτερότητες των αιμοκαθαιρομένων ασθενών ο σύλλογός μας ήταν αυτός που πίεζε για άμεση  ανάρτηση οδηγιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις μονάδες αιμοκάθαρσης και αυτό  έγινε μετά από μήνες και μετά από τεράστιες προσπάθειες) γεγονός που αμαυρώνει την όλη  προσπάθεια της κυβέρνησή σας και εσάς προσωπικώς. Δυστυχώς φαίνεται ότι η τακτική του  Υπουργείου Υγείας είναι να γράφει τα προβλήματα των νεφροπαθών και ειδικά των  αιμοκαθαιρόμενων από αυτούς, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα