Από τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου έως τις 16 του ίδιου μήνα, θα ισχύσουν τα επιπλέον μέτρα κατά της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα.

Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Για τη διασκέδαση και εστίαση, θα ισχύσει ωράριο έως τα μεσάνυχτα, χωρίς όρθιους, με 6 άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Στην παρούσα φάση, επιτρέπεται η μουσική, εκτός και εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα.
  • Στα γήπεδα, η συμμετοχή είναι 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Για επίσκεψη στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, θα απαιτείται PCR 48 ωρών.
  • Θα ισχύσει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50%.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η μετάλλαξη Όμικρον σημειώνει μεγάλη άνοδο, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, χωρίς σημαντική επίπτωση στις νοσηλείες.

Το 75% των κρουσμάτων αφορούν τις ηλικίες 20 έως 59 ετών. Μόλις το 6% αφορούν ηλικίες άνω των 60 ετών. Απηύθυνε έκκληση στους νέους ανθρώπους να αποφύγουν την επαφή με μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους ή να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή.

Εκτίμησε πως τις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Δήλωση

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

"Από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και έως τις 16 Ιανοαρίου 2022, με δυνατότητα να επεκταθούν και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια τα εξής μέτρα.

Θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι ονομαζόμενες ΚΝ95 ή FFP2 ή εναλλακτική διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη. Η σύστασή μας είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας αναπνευστικής προστασίας τόσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά θα είναι υποχρεωτικό πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.

Σύσταση θα είναι συνολικά να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 η ώρα το βράδυ και παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους ενώ στα τραπέζια θα μπορούνε να κάθονται έως 6 άτομα και παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις.

Σε περίπτωση που δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση αυτών των μέτρων άμεσα θα διακοπεί και η μουσική την οποία στην παρούσα φάση την επιτρέπουμε.

Οποιαδήποτε όμως παρατήρηση από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων ότι δεν θα τηρούνται τα μέτρα θα κοπεί και η μουσική.

Στους αθλητικούς χώρους στα γήπεδα, εκεί δυστυχώς έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων και επομένως θα πάμε σε περιορισμό της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Σε περίπτωση που και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηριοποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Παράλληλα θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο, ωστόσο το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.