Σε νέα ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον, προέβη την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας.

Δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση των προηγούμενων παρεμβάσεων, ο Θάνος Πλεύρης ανέτρεψε σήμερα τα όσα είχε αναφέρει τη Δευτέρα και σημείωσε πως η ισχύς των μέτρων είναι πλέον η 30ή Ιανουαρίου.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως από τις 6 αύριο το πρωί ισχύουν τα εξής:

 

  • Αναφορικά με τη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 24:00 το βράδυ. Θα επιτρέπεται διασκέδαση και εστίαση μόνο για καθήμενους σε τραπέζι 6 ατόμων χωρίς ορθίους, ενώ θα απαγορεύεται πλήρως και η μουσική.
  • Ειδικά για το βράδυ του ρεβεγιόν της 31/12 προς 1/1 της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο θα ισχύει έως τις 02:00 το πρωί, αλλά όλες οι απαγορεύσεις που αναφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των καθημένων, της απαγόρευσης ορθίων και της απαγόρευσης μουσικής, θα ισχύουν και για το ρεβεγιόν.
  • Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί για έναρξη ισχύος στις 3/1, ισχύουν από αύριο και έχουν να κάνουν και με την τηλεργασία και με το σκέλος της χρήσης μασκών αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της εστίασης.
  • Καθώς επίσης και στο σκέλος που έχουν να κάνουν με τα γήπεδα και τη χωρητικότητα έως 10% και 1000 άτομα έχουν έναρξη ισχύος από αύριο το πρωί.

 

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή ο ίδιος έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κορονοϊού.

Μέτρα

Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τη Δευτέρα και ισχύουν από αύριο, είναι τα ακόλουθα:

  • Υποχρεωτική μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα (σύσταση για υψηλής προστασίας μάσκες) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό χώρων εστίασης. Η σύσταση είναι να επιλέγονται μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα, όπου υπάρχει συγχωτισμός.
  • Στα γήπεδα, η χωρητικότητα περιορίζεται στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Το επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται με PCR 48 ωρών. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυστηροποιείται το επισκεπτήριο.
  • Η τηλεργασία ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικές εταιρείες, σε ποσοστό έως 50%, με κυλιόμενο ωράριο.
  • Απαγορεύονται εκδηλώσεις (πάρτι) σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Αξιολόγηση

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μεταφερθεί η ισχύς των μέτρων άμεσα. Το πλαίσιο αναμένεται να αξιολογηθεί εκ νέου στο μέλλον και μεταξύ των θεμάτων που θα αξιολογηθούν είναι και η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, στα νοσοκομεία, οι σοβαρές νοσηλείες αφορούν την παραλλαγή Δέλτα, αλλά στην κοινότητα είναι κυρίαρχη η Όμικρον.

Ανακοίνωσε πως ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν κλίνες και προσωπικό για τη στήριξη του ΕΣΥ και σημείωσε πως η Όμικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση.

Η επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν την Όμικρον.

Ναυάγιο

Οι σημερινές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν το "ναυάγιο" στους κυβερνητικούς χειρισμούς, οι οποίοι δεν βασίστηκαν σε ρεαλιστική ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά σε έωλες εκτιμήσεις. Η έκρηξη των κρουσμάτων εξέθεσε τους εισηγητές των προηγούμενων μέτρων.

Με σκοπό την αναδίπλωση, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπως γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Αμέσως μετά, συνεδρίασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κάνοντας τη σχετική εισήγηση στην πολιτική ηγεσία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος ωοθηκών: Ευρωπαϊκή πιστοποίηση για το "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης
Και όμως, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους [μελέτη]
Κρούσμα candida auris σε γυναίκα στα Χανιά - Νοσηλεύεται σε απομόνωση