Γονιδιακή μετάλλαξη -η APOE4- είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Alzheimer.

Τώρα, ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί ενδεχομένως να προδιαθέτει και σε αυξημένη ευαλωτότητα στη λοίμωξη από COVID-19 και σε σοβαρά συμπτώματα.

Ερευνητές στη Φινλανδία, όπου περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων φέρουν τη μετάλλαξη APOE4, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της μετάλλαξης και σοβαρής νόσησης από την COVID-19.

Μελέτησαν επίσης μικροσκοπικά, εγκεφαλικές αλλαγές στις σορούς ανθρώπων που έπασχαν από κορωνοιό και εστίασαν σε συμπτώματα μακροχρόνιας ψυχικής κούρασης που ένιωθαν ορισμένοι επιζώντες.

Η Dr. Liisa Myllykangas, δήλωσε ότι το κοινό αλληλόμορφο APOE φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 στον Φινλανδικό πληθυσμό. Η σημασία του APOE4 είναι τονισμένη στον πληθυσμό της Φινλανδίας, που μπορεί να οφείλεται στη γενετική ομοιογένειά του.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης COVID-19 που χρειάζεται ΜΕΘ ήταν υπερδιπλάσιος σε αυτούς με τη μετάλλαξη APOE4.

Περισσότερες μικροσκοπικές αιμορραγίες εγκεφάλου λόγω σοβαρής COVID,  επίσης φάνηκαν σε φορείς του γονιδίου.

Η Dr. Johanna Hästbacka, του Helsinki University Hospital, δήλωσε ότι το APOE4 μπορεί ενδεχομένως επίσης να επηρεάζει τη σοβαρότητα ορισμένων συμπτωμάτων "long COVID" όπως δυσκολίες με την προσοχή και τη συγκέντρωση,

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 46.000 ανθρώπων, από τους οποίους περισσότεροι από 2.600 διαγνώστηκαν με COVID.

Η Myllykangas σημείωσε, ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID στη έρευνα ήταν μικρός και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Μια ερώτηση που δεν απάντησε η έρευνα είναι η σχέση μεταξύ COVID-19 και έναρξης διαταραχών μνήμης σε όσους φέρουν τη μετάλλαξη APOE4. Για να απαντηθεί, χρειάζονται μακροχρόνιες έρευνες σε ασθενείς που ανέρρωσαν.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Acta Neuropathologica Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα