Περισσότερα, από τα αναμενόμενα, κρούσματα γρίπης, καταγράφουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC).

Οι αναφορές τους προκαλούν ανησυχία, δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο οποίος προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το παρήγορο είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει απομονωθεί ακόμη στέλεχος του ιού της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έως το τέλος του 2021 είχαν συνολικά ελεγχθεί 221 "ύποπτα" κλινικά δείγματα (50 από νοσοκομεία και 171 από γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας) και κανένα δεν βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ επισημαίνουν πως η η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες του ECDC αναφέρουν σε χθεσινή έκθεση πως από τα μέσα Δεκεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στην Ευρώπη "ήταν πάνω από αυτό που θα περιμέναμε να βρούμε στον πληθυσμό για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει πως η επιδημία της γρίπης ξεκίνησε".

Όπως αναφέρουν, κάθε χρόνο, το 5% έως 15% του πληθυσμού προσβάλλεται από γρίπη, η οποία προκαλεί 3 έως 5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρής νόσησης και περίπου 650.000 θανάτους παγκοσμίως.

"Με δεδομένο ότι η CoViD-19 βρίσκεται επίσης σε υψηλή μετάδοση, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η λεγόμενη διπλοδημία να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη πιεσμένα συστήματα Υγείας", προειδοποιούν.

Τι γνωρίζουμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί κυρίως ιοί γρίπης τύπου A (H3N2). Στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλούν ήπια νόσηση, αλλά στους ηλικιωμένους ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Λιγότεροι ιοί γρίπης τύπου A (H1N1)pdm09 ή Β έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα, αν και η κατανομή συνήθως αλλάζει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημειώνεται πως είναι ακόμη πολύ νωρίς να αξιολογηθεί, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Είναι πιθανό - σημειώνουν - να μην είναι τόσο αποτελεσματικό κατά των επικρατούντων ιούς A(H3) και για τον λόγο αυτό θα διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο τα αντι-ιικά φάρμακα.

Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή εργάζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης.

Συνιστούν, επίσης, προστατευτικά μέτρα, τα οποία λειτουργούν κατά της CoViD-19, όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας, προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη ηλικιωμένοι και άτομα με σοβαρές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας