Η Long Covid είναι μια ακόμα υγειονομική κρίση που κρύβει η πανδημία, όπως προειδοποιούν οι ιατρικοί ειδήμονες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 100 εκατ. ασθενείς που πάσχουν από αυτήν.

Όπως αναφέρεται στους Financial Times, οι επιστήμονες βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της αναζήτησης θεραπειών που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τα συμπτώματα, να στοχεύσουν τις ασαφείς ακόμα αιτίες και να αποκαταστήσουν την υγεία του ασθενούς σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του.

Μια μετα-ανάλυση των μελετών των ερευνητών του Penn State βρήκε πως περισσότερους από τους μισούς από τους 236 εκατ. ανθρώπους που είχαν Covid-19 όταν δημοσιεύθηκε η εργασία – έκτοτε ο αριθμός έχει αυξηθεί σε 275 εκατ. – είχαν συμπτώματα που διαρκούσαν περισσότερους από έξι μήνες.

Ο Amitava Banerjee, καθηγητής επιστήμης κλινικών δεδομένων στο University College του Λονδίνου, είπε πως ενώ έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που ξέσπασε η πανδημία, εξακολουθούμε να είμαστε σαστισμένοι, και επικεντρωνόμαστε στην παρακολούθηση των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους, αλλά όχι στην κρίση της long Covid.

Πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε πως ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, πάσχουν από την long Covid έναν χρόνο αργότερα. Η Rachael Evans, κλινική επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε πως η μελέτη για την Covid-19 μετά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο (μελέτη PHOSP-Covid), βοήθησε ώστε να κατηγοριοποιηθούν σε υπο-ομάδες οι ασθενείς που πάσχουν από long Covid και κατηύθυνε τις εργασίες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

"Τονίζει πραγματικά την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθούν θεραπείες και για στήριξη της υγείας ώστε να βελτιωθεί η ανάκαμψη», πρόσθεσε. «Κανένας μας δεν πιστεύει πως η Long Covid έχει έναν μηχανισμό και μία θεραπεία".

Συμπτώματα

Ενώ οι ασθενείς πάσχουν από ένα εύρος συμπτωμάτων, αυτά που αναφέρονται πιο συχνά είναι η κόπωση και τα αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένοι βίωσαν επίσης βλάβη στα όργανά τους και στην μελέτη PHOSP ένας στους δέκα είχαν κλινικά σχετική νοητική βλάβη, που συχνά αποκαλείται «θολούρα του μυαλού». Πολλά συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων μετα-ιϊκών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούνται από κορωνοϊούς.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο