Ερευνητές του McMaster University, του Michael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Research, και του Farncombe Family Digestive Health Research Institute, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ του στρες και της νόσου του Crohn .

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, και οι ερευνητές περιγράφουν την έρευνα σε αγχωμένους ποντικούς και μετρήσεις των εντερικών βακτηρίων και πως τα ευρήματα συνδέονται με τις εξάρσεις της Crohn.

Προηγούμενες έρευες υπέδειξαν ότι ένας από τους κύριους παράγοντες στις εξάρσεις είναι ανισορροπία βακτηρίων στο μικροβίωμα.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια ανισορροπία, που με τη σειρά της οδηγεί σε έξαρση.

Οι ερευνητές δημιούργησαν στρες σε ποντικούς στο εργαστήριο και στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα αρκετών ειδών βακτηρίων στο έντερό τους. Η ομάδα μέτρησε επίσης τα επίπεδα ορμονών του στρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ αυξήσεων των ορμονών του στρες και αύξησης ορισμένων τύπων βακτηρίων όπως τα Enterobacteriaceae, που περιλαμβάνουν το E. coli.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι το στρες οδηγεί σε ασθενέστερη απόκριση του ανοσοποιητικού στο έντερο επιτρέποντας σε περισσότερα είδη βλαβερών βακτηριών να ευδοκιμήσουν, Όταν αυτά πολλαπλασιαστούν μπορούν να βλάψουν το εντερικό τοίχωμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν έδωσαν στους ποντικούς φάρμακα για την καταστολή των ορμονών του στρες, η απόκριση του ανοσοποιητικού βελτιώθηκε, ο αριθμός των βλαβερών βακτηρίων μειώθηκε και τα συμπτώματα της νόσου περιορίστηκαν.

Σημειώνουν ότι η εργασία τους είναι σε προκαταρκτικό  στάδιο και χρειάζονται νέες έρευνες.