Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Πλεύρη και στην αναπληρώτρια υπουργό κα. Α. Γκάγκα, μαθαίνουμε ότι έστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών, τονίζοντας ότι  οι νεφροπαθείς (υπό αιμοκάθαρση, υπό μεταμόσχευση, υπό περιτοναϊκή κάθαρση) υποχρεούνται να υποβάλλονται σε rapid test ή PCR, κάτι το οποίο επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους κάθε φορά που επισκέπτονται τις Δομές υγείας Δημόσιες ή Ιδιωτικές. Ομως, οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς επισκέπτονται τρεις φόρες την εβδομάδα τη μονάδα αιμοκάθαρσης και χρειάζονται 3 rapid test ή PCR.

Η υποχρέωση αυτή των rapid test ή PCR, κατά τον ΠΣΝ, δημιουργούν ένα δυσβάστακτο κόστος για τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό του νεφροπαθή το οποίο είναι αδύνατο να καλυφτεί. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει άμεσα τη δωρεάν συνταγογράφηση των rapid test ή PCR των νεφροπαθών μέσω του Ε.Ο.Π.Π.Υ., μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και ισχύει σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες. Επίσης οι μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή FFP2 να διατίθενται σε λογικό αναγκαίο αριθμό από τα ιδιωτικά φαρμακεία με βάση τον ΑΜΚΑ του νεφροπαθούς.

Απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί, αλλά σίγουρα αν δοθεί δεν θα αφορά μόνο τους νεφροπαθείς. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς "ξηλώθηκε" η ιστοσελίδα που πουλούσε συνταγές και αναρρωτικές
Η μετφορμίνη μετά από θετικό τεστ για κορωνοϊό μειώνει τον κίνδυνο long COVID κατά 40%
Η άσκηση είναι πιθανό να μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 ακόμα και αν κάποιος έχει γενετικό κίνδυνο [μελέτη]