Καθώς τα κρούσματα με CoViD-19 αυξάνονται στην Ευρώπη, έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο να πειστούν οι μη εμβολιασμένοι να κάνουν το εμβόλιο. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα μέτρα αφορούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης έως το lockdown για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Την ίδια στιγμή όμως αυξάνεται και ο αριθμός των χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Αυστρία

Από την 1η Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός στην Αυστρία και θα είναι η πρώτη που θα το κάνει πράξη στην Ευρώπη. Ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από έναν φαύλο κύκλο κυμάτων του ιού.


Ελλάδα

Η Ελλάδα θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα σε άτομα άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάζονται από την προσεχή Δευτέρα. Από τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα απαιτεί να εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις. 

Γερμανία

Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόκειται να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας αργότερα αυτό το μήνα, είπε ότι θα γίνει ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ και ελπίζει ότι οι βουλευτές θα τον ψηφίσουν. Ο συναρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να γίνει Αντικαγκελάριος στη νέα κυβέρνηση, είπε στην Deutsche Presse-Agentur ότι "ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν μια εκτεταμένη καταπάτηση της ελευθερίας του ατόμου. Αλλά προστατεύει τη ζωή και τελικά την ελευθερία της κοινωνίας». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Για να αποτρέψουμε ένα πέμπτο κύμα, πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού».

Ιταλία

Η Ιταλία ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι τα εμβόλια κατά της COVID θα γίνουν υποχρεωτικά για τα άτομα άνω των 50 ετών. Έγινε εν μέσω αύξησης ρεκόρ στις λοιμώξεις από τον Κορωνοϊό στις αρχές του 2022. Τον περασμένο Απρίλιο, η Ιταλία έγινε μία από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν τον εμβολιασμό για τους επαγγελματίες υγείας σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους ασθενείς. Αυτό επεκτάθηκε αργότερα στους δασκάλους, τον στρατό, την αστυνομία και τους διασώστες. Τέθηκε σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου. Στις 5 Ιανουαρίου το πανεπιστημιακό προσωπικό προστέθηκε στη λίστα με τα επαγγέλματα στα οποία ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.


Γαλλία

Από τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία ζήτησε από τους επαγγελματίες υγείας και περίθαλψης, τους πυροσβέστες και τους εργαζόμενους στις μεταφορές να εμβολιαστούν. Τα άτομα με θέσεις εργασίας που έρχονται σε επαφή με το κοινό πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας για να πάνε στη δουλειά τους, που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον Κορωνοϊό ή ότι είχαν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης.
Η πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και πολλές εκδηλώσεις απαιτεί επίσης πιστοποιητικό υγείας.


Ηνωμένο Βασίλειο

Τα εμβόλια κατά της CοVid-19 θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης έως την 1η Απριλίου στην Αγγλία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid τον Νοέμβριο, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν στα ύψη. Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι δεν πίστευε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «εξέταζε ποτέ» υποχρεωτικά εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, δηλώνοντας ότι ο δισταγμός εμβολιασμού ήταν χαμηλός στη χώρα.


Σουηδία

Εκπρόσωπος του Σουηδού υπουργού Υγείας είπε στο Euronews ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να εισαγάγει υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Η διατήρηση των εμβολιασμών εθελοντικά, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η παροχή βοήθειας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει αποδειχθεί επιτυχής στην επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στη Σουηδία», είπε ο εκπρόσωπος.
Από την 1η Δεκεμβρίου, η Σουηδία επέβαλε την υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού για είσοδο σε δημόσιες εκδηλώσεις εσωτερικού χώρου με περισσότερα από 100 άτομα. Το πάσο βεβαιώνει ότι ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί πλήρως, έχει βγει αρνητικός στον ιό ή έχει αναρρώσει από τη νόσο.


Ουγγαρία

Απαιτείται εμβολιασμός στην Ουγγαρία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους δασκάλους των δημόσιων σχολείων και τους ανθρώπους που εργάζονται σε κρατικά ιδρύματα.
Οι ιδιωτικές εταιρείες επιτρέπεται να αποφασίζουν εάν οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι. Ούγγροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, προέτρεψαν τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.


Δανία

Υπάρχει υποχρεωτικότητα για το πιστοποιητικό, το οποίο δείχνει εμβολιασμό, ανάρρωση από τον ιό ή αρνητικό τεστ για πρόσβαση σε μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, κινηματογράφων και κομμωτηρίων.


Ελβετία

Η κυβέρνηση της Ελβετίας δηλώνει ότι «νομικά αποκλείεται η γενική υποχρέωση εμβολιασμού του πληθυσμού». «Οι διαφανείς και κατανοητές πληροφορίες θα πρέπει να επιτρέπουν σε κάθε άτομο να πάρει την απόφασή του ελεύθερα», υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, μπορεί να επιβληθεί εμβολιασμός σε «ευάλωτες ομάδες ανθρώπων και για ορισμένα άτομα, υπό πολύ αυστηρούς όρους».  

Λετονία

Η Λετονία έχει λάβει μέτρα που περιοριζουν τους μη εμβολιασμένους. Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον Κορωνοϊό. Στα κρατικά ιδρύματα, αυτό ισχύει και για άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως. Η Λετονία απαιτεί να εμβολιαστούν οι γιατροί, οι δάσκαλοι και τα άτομα που βρίσκονται σε οίκους κοινωνικής φροντίδας. Απαιτείται επίσης ένα πιστοποιητικό, το οποίο αποδεικνύει τον εμβολιασμό ή την ανάρρωση από τον ιό, για την πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εστιατόρια.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Daniels Pavļuts, δήλωσε δημόσια ότι η Λετονία εξετάζει τις αποφάσεις άλλων χωρών σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μπορεί επίσης να ακολουθήσει μια τέτοια προσέγγιση.

Σλοβενία

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη Σλοβενία, δήλωσε στο Euronews το υπουργείο Υγείας. "Συμφωνούμε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι πρώτα απαραίτητο να επιτευχθεί μια ευρύτερη κοινωνικοπολιτική συναίνεση για την πιθανή εισαγωγή του μέτρου", δήλωσε σύμβουλος του υπουργείου Υγείας σε ένα email.

Βουλγαρία


Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στη Βουλγαρία για επαγγελματικές ομάδες ή ορισμένες ηλικιακές ομάδες, δήλωσε στο Euronews το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, η χώρα κυκλοφόρησε ένα πάσο υγείας στα τέλη Οκτωβρίου , το οποίο απαιτεί τεστ για CοVid-19, εμβολιασμό ή πιστοποιητικό ανάρρωσης για πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους, συναυλίες, γυμναστήρια και άλλους δημόσιους χώρους.

Πολωνία


Το υπουργείο Υγείας της Πολωνίας δήλωσε ότι ετοιμάζεται να εισαγάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους γιατρούς από την 1η Μαρτίου. Ετοιμάζονται επίσης να εισαγάγουν το μέτρο για τους εκπαιδευτικούς και τους ένστολους, όπως στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Πηγές:
https://www.euronews.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει όταν μειώνεται η τεστοστερόνη
Πόσο πιθανό είναι να υποκαταστήσει τους γιατρούς η τεχνητή νοημοσύνη
Προκηρύχθηκε η κενή θέση διευθυντή του ECDC - Προσόντα και προθεσμία υποβολής αίτησης