Πολωνοί επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από COVID-19. Ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν ανθρώπους με τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο.

Ερευνητές ελπίζουν ότι ο εντοπισμός θα τους ενθαρρύνει να εμβολιαστούν και να έχουν πρόσβαση σε  επιλογές πιο εντατικής αγωγής σε περίπτωση λοίμωξης.

Ο υπουργός Υγείας, Adam Niedzielski, δήλωσε ότι μετά από περισσότερο από 1,5 χρόνο εργασίας κατέστη εφικτό να εντοπιστεί γονίδιο υπεύθυνο για προδιάθεση σοβαρής νόσησης από κορωνοιό. Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα μπορούν να εντοπιστούν άνθρωποι με προδιάθεση να νοσήσουν σοβαρά από COVID.

Ερευνητές του Medical University of Bialystok, ανακάλυψαν ότι το γονίδιο είναι ο τέταρτος πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει πόσο σοβαρά κάποιος νοσεί από COVID-19, μετά την ηλικία, το βάρος και το φύλο.

Tο γονίδιο φέρει το 14% του πληθυσμού της Πολωνίας σε σύγκριση με το 8-9% στην Ευρώπη συνολικά και 27% στην Ινδία, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Marcin Moniuszko.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει τη σημασία των γενετικών παραγόντων στο πόσο σοβαρά προσβάλλει κάποιον η COVID-19.

Τον Νοέμβριο, Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι εντόπισαν εκδοχή γονιδίου που ενδεχομένως μπορεί να συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο πνευμονικής ανεπάρκειας από COVID-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA