Περισσότερα από 230.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, ανέφερε την Πέμπτη η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τόνισε πως η θετικότητα έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα (9%), με υποχώρηση στην Αττική, όπου είχαμε έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική, με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους και 40% αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα. Οι επτά στους δέκα νοσηλευόμενους είναι άνω των 50 ετών, με μεγάλη αύξηση στις ηλικίες 50 έως 59 ετών.

Όπως ανέφερε, η πληρότητα των απλών κλινών βρίσκεται στο 67% και των ΜΕΘ στο 88%. Τα μοντέλα δείχνουν σταθεροποίηση των διασωληνωμένων, κοντά στους 600.

Προειδοποίησε πως πρέπει να παραμένουμε επιφυλακτικοί σε σχέση με τις επιπτώσεις της Όμικρον, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επισήμανε πως η Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.

Εκτίμησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά θα είναι σε υψηλά επίπεδα, λόγω του πιο έντονου testing. Από τις αρχές εβδομάδας, ο δείκτης θετικότητας στους μαθητές είναι εξαιρετικά χαμηλός, μόλις 1,4%. Υπήρξε, παράλληλα, μικρή αύξηση των νοσηλειών στα παιδιά, χωρίς αύξηση στη βαρύτητα της νόσου.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων, ο γονέας πρέπει να επικοινωνεί με τον παιδίατρο, ο οποίος θα δίνει τις κατάλληλες συμβουλές. Δεν χρειάζεται να προσέρχονται όλα τα παιδιά στα νοσοκομεία, ανέφερε.

Σε σχέση με την εποχική γρίπη, υπογράμμισε πως έχουν ήδη εντοπιστεί και νοσηλεύονται τρία νοσηλευόμενα παιδιά με στέλεχος ιού τύπου Β και με ήπια συμπτώματα.

Επιδείνωση

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως την περασμένη εβδομάδα υπήρξε βελτίωση των κρουσμάτων κατά 20%, αλλά επιδείνωση των θανάτων κατά 10%. Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 5%, οι εισαγωγές κατά 20%, ενώ υπήρξε επιτάχυνση εξιτηρίων κατά 30%.

Σημείωσε πως το τεστ μπορεί να είναι αρνητικό τη μία μέρα και θετικό την άλλη και για τον λόγο αυτό ζήτησε να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Για τις επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον, διευκρίνισε πως δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις επαναμόλυνσης από Όμικρον σε Όμικρον. Θα χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνο μέχρι να διερευνηθεί το θέμα.

Φύλλα πορείας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε πως 71 γιατροί έχουν λάβει φύλλα πορείας και έχουν αναλάβει υπηρεσία στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η.

Ανακοίνωσε πως από έλεγχο στα νοσοκομεία "Σωτηρία" και "Ευαγγελισμός" έχουν εντοπιστεί δύο διασωληνωμένοι από στέλεχος Όμικρον, εκ των οποίων η μία ασθενής έχει χάσει τη ζωή της.

Εξήγησε ποια είναι η διαδιασία χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων, λέγοντας πως κρίθηκε ότι στο εξής πρέπει να συνεχιστούν οι θεραπείες με χάπια.

"Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ", σημείωσε.

Για το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, είπε πως κρίθηκε πως δεν πρέπει να εφημερεύει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, χάρη στην πολύ καλή του πρόσβαση και στην ύπαρξη χώρου στάθμευσης.

Διαβεβαίωσε πως το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει και πως θα υποστηριχθεί. "Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη ανάγκη είναι για τα εμβόλια", ανέφερε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων