Γυναίκες με COVID-19 προς το τέλος της κύησης είναι ευάλωτες σε επιπλοκές που συνδέονται με τον τοκετό, έδειξε έρευνα.

Είναι πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές σε σύγκριση με αυτές που έχουν COVID-19 στα πιο αρχικά στάδια εγκυμοσύνης ή που δεν έχουν καθόλου κορωνοιό.

Ευρήματα δείχνουν ότι πρόωρος τοκετός, θνησιγένεια και θάνατος νεογνών είναι πιο συχνά σε γυναίκες που είχαν τον ιό 28 ημέρες η λιγότερο από την ημέρα τοκετού.

Οι περισσότερες επιπλοκές που περιλαμβάνουν και νοσηλεία σε ΜΕΘ συνέβησαν σε ανεμβολίαστες.

Ερευνητές δήλωσαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί ο εμβολιασμός στις εγκύους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία των εγκύων στη Σκοτία. Περιελήφθησαν 87.000 γυναίκες που ήταν έγκυες μεταξύ της έναρξης των προγραμμάτων εμβολιασμού (Δεκέμβριος 2020 έως Οκτώβριος 2021).

Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της έρευνας ήταν χαμηλότερος στις εγκύους σε σύγκριση με γυναίκες 18 -44 στο γενικό πληθυσμό.

Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία για τους θανάτους εμβρύων μετά από 24 εβδομάδες κύησης ή μωρών τις πρώτες 28 ημέρες μετά τον τοκετό. Ανακάλυψαν ότι το ποσοστό σε μωρά που γεννήθηκαν εντός 28 ημερών από τότε που η μητέρα τους εμφάνισε COVID-19 ήταν 23 ανα 1.000 γεννήσεις. Όλοι οι θάνατοι μωρών συνέβησαν σε γυναίκες που ήταν ανεμβολίαστες τη στιγμή της λοίμωξης.

Ποσοστό 17 %των μωρών που γεννήθηκαν 28 ημέρες από τότε που η μητέρα τους νόσησε από COVID-19 γεννήθηκαν πρόωρα-περισσότερο από 3 εβδομάδες νωρίτερα.

Tα στοιχεία στη συνέχεια συγκρίθηκαν με ποσοστά θανάτου στις 24 εβδομάδες κύησης και στις 28 ημέρες μετά τον τοκετό, όπως των μωρών που γεννήθηκαν στη Σκοτία άσχετα από το αν μη Nature Medicine. τέρα τους είχε προηγουμένως COVID-19 ή είχε εμβολιαστεί.

Το ποσοστό θανάτου κατά την Nature Medicine. πανδημία στις 24 εβδομάδες κύησης στη Σκοτία ήταν 6 στους 1000 και του πρόωρου τοκετού 8%.

Ειδικοί τόνισαν ότι δεν είναι δυνατό να πουν αν η COVID-19 συνέβαλε άμεσα στους θανάτους ή στον πρόωρο τοκετό καθώς δεν είχαν πρόσβαση σε λεπτομερή αρχεία.

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο και τη ΜΕΘ ήταν επίσης σημαντικά πιο συχνά σε εγκύους με COVID-19 που ήταν ανεμβολίαστες κατά τη διάγνωση έναντι εμβολιασμένων εγκύων-98% των γυναικών με COVID-19 στην εγκυμοσύνη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί.

H ομάδα επίσης παρακολούθησε ποσοστά επιπλοκών σε γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά την κύηση.

Η θνησιμότητα στην κύηση και ποσοστά πρόωρων τοκετών σε γυναίκες εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό ήταν παρόμοια με τα ποσοστά μωρών που γεννήθηκαν στη Σκοτία άσχετα από το αν μητέρα τους είχε προηγουμένως COVID-19 ή είχε εμβολιαστεί.(4 ανα 1.000 και 8% αντίστοιχα), καθησυχάζοντας περισσότερο για την ασφάλεια του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές σημειώνουν οτι ο εμβολιασμούς στην εγκυμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των γυναικών και των μωρών από απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο