Νέα ευρήματα ίσως να δείχνουν ότι η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών που μας κάνει να χάνουμε σταδιακά την όρασή μας. Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης.

Με ποιους τρόπους όμως η διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει την όρασή μας;

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμινών Α και C, καθώς και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά προστατεύουν τα οπτικά νεύρα και άλλους ιστούς γύρω από τα μάτια. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν τρεις μερίδες φρούτων τουλάχιστον ημερησίως αντιμετωπίζουν 79% μειωμένο κίνδυνο για γλαύκωμα.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά επίσης πρέπει να μπουν στην καθημερινή διατροφή σας. Το σπανάκι, η λαχανίδα αλλά και το μπρόκολο είναι λαχανικά που περιέχουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που φροντίζουν για την καλή υγεία και λειτουργία των ματιών μας.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, η οποία είναι σημαντική για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του οξειδωτικού στρες και προκαλούν μια τεράστια γκάμα από παθήσεις, μεταξύ των οποίων και το γλαύκωμα.

Τέλος, τα ψάρια, ειδικά ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος, περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3, που έχει φανεί από έρευνες ότι μειώνουν την πίεση που ασκείται στα μάτια λόγω του γλαυκώματος.