Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που εμφάνιζαν αυξημένο άγχος και κατάθλιψη στην αρχή της πανδημίας είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη με Covid-19.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine, ανακάλυψε ότι μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία στην αρχική φάση της πανδημίας συνδεόταν σημαντικά με το να αναφέρουν οι συμμετέχοντες αργότερα ότι είχαν λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, μεγαλύτερο αριθμό συμπτωμάτων και πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η Καθηγήτρια Kavita Vedhara, του University of Nottingham, ήταν επικεφαλής της έρευνας στην οποία συνεργάστηκε με ερευνητές του King's College London και του University of Auckland στη Νέζα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα παρατήρησης σε 1.100 ενήλικες που απάντησαν σε ερωτήσεις τον Απρίλιο 2020 και ανέφεραν τυχόν εμπειρία με λοίμωξη από Covid-19 και συμπτώματα έως τον Δεκέμβριο 2020.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι λοίμωξη  Covid-19 ήταν πιο συχνή σε όσους είχαν αυξημένη ψυχική δυσφορία.

Η Vedhara δήλωσε ότι τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το αυξημένο στρες, άγχος και κατάθλιψη δεν είναι μόνο συνέπειες του να ζούμε με την πανδημία, αλλά μπορεί ενδεχομένως, επίσης να είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

Η καθηγήτρια Trudie Chalder, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως η ψυχική δυσφορία συνδεόταν με λοίμωξη Covid-19.

Πηγές: Annals of Behavioral Medicine