Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την πορεία της Όμικρον στην Ελλάδα. Οι αναλύσεις των επιστημόνων δείχνουν πως η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην κορύφωση του επιδημικού κύματος, στοιχείο που διαμορφώνει νέες προοπτικές για την επόμενη μέρα.

Μιλώντας στο RAI 3, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Hans Kluge (φωτογραφία αριστερά), ανέφερε πως "σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον".

Σύμφωνα με τον κ. Kluge, είναι πολύ πιθανό η κορύφωση στην Ευρώπη να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, δηλαδή σε δύο ή τρεις εβδομάδες. Το στέλεχος του ΠΟΥ τονισε πως "τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν".

 

Μείωση

Για κορύφωση του πανδημικού κύματος σύντομα και μείωση του ρυθμού μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάνει λόγο και ο Ηλίας Μόσιαλος (φωτογραφία δεξιά), καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE).

Παραθέτοντας το παραπάνω γράφημα, ο κ. Μόσιαλος σχολιάζει τα εξής:

"Ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για οποιαδήποτε δεδομένη ημερομηνία, αποτυπώνει την ποσοστιαία αλλαγή στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις τελευταίες 7 ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων 7 ημερών. Από το γράφημα βλέπουμε πως ο ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται.

Αυτό πιθανώς σημαίνει πως το κύμα θα κορυφωθεί σύντομα. Για να συμβεί αυτό, ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής θα πρέπει να πέσει στο 0% (τώρα, σύμφωνα με το γράφημα, βρισκόμαστε στο 17%). Στη συνέχεια, όταν αυτός ο ρυθμός πέσει κάτω από το 0% και έχει δηλαδή αρνητικό πρόσημο, τότε θα δούμε πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται.

Να μην ξεχνάμε όμως πως ο αντίκτυπος σε εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει 2-3 εβδομάδες καθυστέρηση (σε σχέση με το πότε κάποιος κολλάει τον ιό).

Κρατάμε την επιφύλαξη πως τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι αντιπροσωπευτικά, προσέχουμε, εμβολιαζόμαστε αν δεν έχουμε εμβολιαστεί, και μένουμε αισιόδοξοι".