Η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη με πιο ταχύ ρυθμό από τον αναμενόμενο αυτόν τον χειμώνα, έχοντας σχεδόν εξαφανιστεί πέρσι- αυξάνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένη "δίδυμη πανδημία" σε συνύπαρξη με την COVID-19.

Τα αυστηρά μέτρα πέρσι για τον περιορισμό της COVID-19, εξολόθρευσαν τη γρίπη τότε.

Αυτό άλλαξε τώρα, καθώς χώρες υιοθετούν λιγότερο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της COVID-19 λόγω ευρέως εμβολιασμού.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, ανέφερε αυτόν το μήνα το ECDC.

Τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των περιστατικών γρίπης στις ΜΕΘ της Ευρώπης αυξήθηκε σταθερά και έφτασε στα 43 την τελευταία εβδομάδα  του έτους.

Ο αριθμός είναι κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας, με τα εβδομαδιαία περιστατικά γρίπης στις ΜΕΘ να φτάνουν σε πάνω από 400 το ίδιο διάστημα του 2018.

Πρόκειται για μεγάλη αύξηση έναντι της περσινής χρόνιας, όταν υπήρξε μόνο ένα περιστατικό σε ΜΕΘ όλο τον Δεκέμβριο.

Η επιστροφή του ιού θα μπορούσε να είναι αρχή μιας ασυνήθιστα μακράς επιστροφής της γρίπης που θα μπορούσε να επεκταθεί έως το καλοκαίρι, δήλωσε ο ειδικός του ECDC στη γρίπη Pasi Penttinen.

Ο ειδικός δήλωσε, ότι η χαλάρωση των  περιοριστικών μέτρων την άνοιξη θα μπορούσε να παρατείνει την κυκλοφορία της γρίπης πολύ πέρα από το φυσιολογικό τέλος της ευρωπαϊκής σεζόν τον Μάιο.

Μια  "δίδυμη πανδημία" θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική  πίεση στα ήδη φορτωμένα συστήματα υγείας, σημείωσε το ECDC.

Στη Γαλλία, 3 περιοχές αντιμετωπίζουν επιδημία γρίπης σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλες περιοχές της χώρας είναι σε προπανδημική  φάση.

Αυτή τη σεζόν, η Γαλλία έως τώρα έχει καταγράψει 72 σοβαρά περιστατικά γρίπης, με 6 θανάτους.

Κάτι που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι το κυρίαρχο στέλεχος γρίπης που κυκλοφορεί φέτος φαίνεται να είναι έως τώρα το H3 της γρίπης A, που συνήθως προκαλεί τα πιο σοβαρά περιστατικά στους ηλικιωμένους.

Ο Penttinen δήλωσε, ότι είναι πολύ νωρίς για την τελική αξιολόγηση των εμβολίων γρίπης επειδή χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων για ανάλυση σε πραγματικές συνθήκες. Όμως εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι το διαθέσιμο φετινό εμβόλιο δεν θα είναι το βέλτιστο έναντι της H3.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι υπήρχε μικρή ή καθόλου κυκλοφορία του ιού της γρίπης όταν αποφασίστηκε πέρσι η σύνθεση του εμβολίου, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους παρασκευαστές να προβλέψουν ποιο στέλεχος θα είναι το κυρίαρχο την επόμενη σεζόν γρίπης.

Πηγές:
Australian Associated Press