Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των κρουσμάτων και των αποκαλούμενων "σκληρών" δεικτών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Διασωληνωμένοι, θάνατοι και εισαγωγές αυξάνονται σταθερά, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει σημαντική υποχώρηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση θα συνεχιστεί και σήμερα, με τον αριθμό των νέων λοιμώξεων να αναμένεται στις 15.000, έναντι 27.766 την προηγούμενη Δευτέρα.

Το iatronet.gr επεξεργάστηκε τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2022.

Μεταβολή ημερήσιων δεικτών τις τελευταίες 15 μέρες

  3 έως 9 Ιανουαρίου 10 έως  16 Ιανουαρίου Μεταβολή
Διασωληνωμένοι 630 667 + 5,87%
Θάνατοι 69 84 + 21,73%
Εισαγωγές 570 658 + 15,43%
Κρούσματα 35.588 21.893 - 38,48%

Δείκτες

Συγκρίνοντας τους μέσους όρους των κρίσιμων δεικτών, προκύπτουν τα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στον πιο πάνω πίνακα.

Την εβδομάδα που πέρασε χθες (Δευτέρα έως Κυριακή) 10 έως 16 Ιανουαρίου, καταγράφηκε σημαντική μείωση των κρουσμάτων κατά 38,48%.

Η εικόνα αυτή δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση των δεικτών, με την πίεση στα νοσοκομεία να βαίνει αυξανόμενη. 

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός των εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 15,43%, φτάνοντας τις 658 ανά ημέρα, έναντι 570 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μικρή αύξηση καταγράφεται και στους διασωληνωμένους ασθενείς με CoViD, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 5,87%.

Μεγάλη είναι η αύξηση στον αριθμό των θανάτων (21,73%), οι οποίοι συνδέονται με τη σταθεροποίηση των διασωληνωμένων σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ελλάδα διατηρεί υψηλή θέση στην αναλογία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την εβδομάδα 21 έως 27 Δεκεμβρίου η χώρα μας είχε την τέταρτη υψηλότερη αναλογία, με 48 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Η τάση παραμένει πτωτική, αλλά στις υπόλοιπες χώρες η μείωση είναι πολύ πιο γρήγορη. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα τους 22.000 θανάτους ασθενών με CoViD.

Νοσοκομεία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στην Αττική υπάρχουν σήμερα μόλις 5 κενές κλίνες ΜΕΘ CoViDστο ΚΑΤ και στο "Σισμανόγλειο".

Η πίεση είναι μεγάλη, με το προσωπικό να έχει ξεπαράσει τα όριά του: "Δύο νοσηλευτές στη βάρδια για 40 ασθενείς με κορωνοϊό, μεταξύ αυτών κσι διασωληνωμένοι. ΜΕΘ, με ανεπτυγμένες 8 και 12 κλίνες, καλύπτονται με δύο νοσηλευτές στη βάρδια", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο