Τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 ενισχύει τα αντισώματα σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη, αλλά δεν είναι αρκετή για να εμποδίσει λοιμώξεις από την Όμικρον, ανέφερε προκαταρκτική έρευνα από το Ισραήλ.

Το Sheba Medical Center του Ισραήλ έδωσε δεύτερη ενισχυτική δόση σε δοκιμή που έκανε στο προσωπικό του και μελετά την επίδραση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε 154 ανθρώπους μετά από 2 εβδομάδες και της ενισχυτικής δόσης Moderna σε 120 ανθρώπους μετά από μία εβδομάδα, δήλωσε η Gili Regev-Yochay, διευθύντρια της μονάδας λοιμωδών νόσων.

Αυτά συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε την 4η δόση. Όσοι ήταν στην ομάδα του Moderna είχαν προηγουμένως λάβει 3 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Tα εμβόλια οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων ακόμα λίγο υψηλότερα σε σχέση με την τρίτο δόση, δήλωσε η Regev-Yochay.

Όμως παρόλα αυτά, πιθανόν δεν είναι αρκετή για την Όμικρον. Γνωρίζουμε έως τώρα ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που χρειάζονται για να προστατευτεί και να μη μολυνθεί κάποιος από την Όμικρον μάλλον είναι πολύ υψηλό για το εμβόλιο, ακόμα και αν είναι καλό εμβόλιο.

Tα ευρήματα, που είναι τα πρώτα του είδους τους στον κόσμο είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα