Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από κορονoϊό στη Γερμανία ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 100.000 ημερησίως. Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) δήλωσε τον αριθμό των νέων λοιμώξεων τις τελευταίες 24 ώρες σήμερα το πρωί σε 112.323.

Την προηγούμενη μέρα, ο αριθμός αυτός ήταν 74.405, ενώ πριν από μια εβδομάδα έφτανε τους 80.430. Επρόκειτο για την υψηλότερη τιμή.

Νέα πάντως υψηλή τιμή κατέγραψε και η επταήμερη επίπτωση, η οποία σύμφωνα με το RKI, αυξήθηκε σε 584,4. Την Τρίτη ήταν 553,2, ενώ πριν από μια εβδομάδα 407,5. Η επίπτωση καταμετρά τον αριθμό των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους σε μια περίοδο επτά ημερών. Είναι ήδη η έκτη συνεχόμενη μέρα με νέο υψηλό αριθμό.

Το RKI κατέγραψε επίσης 239 νέους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από κοροναϊό στη Γερμανία φτάνει τους 116.081.

Από την αρχή της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει συνολικά 8.186.850 κρούσματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του RKI. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που ανάρρωσαν από  την ασθένεια υπολογίστηκε από το Ινστιτούτο σε περίπου 7.098.400.

Άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη από καιρό καταγράψει εξαψήφιους αριθμούς επιμολύνσεων λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα την Τρίτη και η Ιταλία περισσότερα από 228.000, ενώ η Ισπανία κατέγραψε μείωση των αριθμών για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου, φτάνοντας τις περίπου 94.400 επιμολύνσεις.

Συζήτηση για τα Τεστ

Ο Σύνδεσμος Γερμανών Οικογενειακών Ιατρών πάντως τάσσεται υπέρ της επανεξέτασης και αλλαγής τρόπου σκέψης σε ότι αφορά την στρατηγική για τα διενεργούμενα τεστ.  Ο λόγος για αυτό είναι η συρρίκνωση των δυνατοτήτων δοκιμών PCR -τεστ. Tα τεστ θα πρέπει να να γίνονται εάν "έχουν συνέπειες και ιατρικό νόημα", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ulrich Weigeldt, στο rbb-Inforadio.

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τους εργαζόμενους των υποδομών ζωτικής σημασίας. Η χρήση για καθαρά γραφειοκρατικούς ή στατιστικούς σκοπούς δεν έχει νόημα. Εάν οι νέοι έχουν τυπικά συμπτώματα και ένα γρήγορο τεστ είναι θετικό, "τότε αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να κάνουν PCR - τεστ, το οποίο δεν κομίζει νέα ευρήματα", δήλωσε ο Weigeldt.

Κατά συνέπεια, ένα γρήγορο τεστ πρέπει να γίνεται για να προσδιοριστεί η κατάσταση. Όσοι είναι ασθενείς θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι. Οι μεγάλες ουρές μπροστά από τα κέντρα διενέργειας τεστ "δεν είναι ιδιαίτερα καλή δράση από επιδημιολογική και ανοσολογική άποψη".

Τηλε-εργασία

Την ίδια στιγμή που λέγονται όλα αυτά, η τηλε-εργασία βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας, Hubertus Heil, θέλει να επιτρέψει όχι μόνο στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, αλλά και σε συμβούλια εργαζομένων και συνδικαλιστές.

"Η κατάσταση της πανδημίας, κατά την οποία πολλοί εργάζονται ήδη από το σπίτι, έχει δείξει πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να είναι οι εργαζόμενοι προσβάσιμοι μέσω ψηφιακών καναλιών", δήλωσε ο Heil στις εφημερίδες του Ομίλου Μέσων Ενημέρωσης Funke.

Ως εκ τούτου, θέλει να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει ένα "σύγχρονο  δικαίωμα για τα συνδικάτα στην ψηφιακή πρόσβαση στις επιχειρήσεις", που θα  πρέπει να ανταποκρίνεται στα ανάλογα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.