Καινοτόμα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ειδικοί του University of the West of Scotland (UWS), μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την COVID-19 σε λίγα λεπτά.

Tο πρόγραμμα μπορεί να εντοπίσει τον κορωνοιό πολύ πιο γρήγορα από ένα τεστ PCR.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχει Έλληνας επιστήμονας, ο Δρ. Στάμος Κατσιγιάννης, είναι ο Καθηγητής Naeem Ramzan και το άλλο μέλος είναι ο Gabriel Okolo.

Ελπίζεται η τεχνολογία τελικά να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση της πίεσης στα Επείγοντα των νοσοκομείων, ιδιαίτερα σε χώρες όπου τα τεστ PCR δε είναι άμεσα διαθέσιμα.

Η τεχνική χρησιμοποιεί τεχνολογία ακτίνων-X συγκρίνοντας σαρώσεις με βάση δεδομένων 3.000 εικόνων ασθενών με COVID-19, υγιών και ανθρώπων με πνευμονία.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώ μια διαδικασία τεχνητής νοημοσύνης και  ένας αλγόριθμος φτάνει στη διάγνωση.

Κατά το εκτεταμένο διάστημα δοκιμής, η τεχνική αποδείχτηκε περισσότερο από 98% ακριβής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η τεχνική χρησιμοποιεί εύκολα προσβάσιμη τεχνολογία για τον  γρήγορο εντοπισμό του ιου.

Τα συμπτώματα COVID-19 δεν είναι ορατά στις ακτινογραφίες στα αρχικά στάδια λοίμωξης,  επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνολογία δεν μπορεί πλήρως να αντικαταστήσει τα PCR τεστ.

Ωστόσο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, ιδιαίτερα όταν τα τεστ PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας και ενδεχομένως να σώζει ζωές όταν θα χρησιμοποιείται στη διάγνωση σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού,  βοηθώντας να αποφασιστεί ποια αγωγή ενδεχομένως χρειάζεται.

Πηγές:
University of the West of Scotland

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα