Η καρδιοπάθεια μπορεί απευθείας να προκαλέσει εγκεφαλική δυσλειτουργία νωρίς, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοια, και μπορεί να αυξήσει την ποσότητα πρωτεΐνης της νόσου του Alzheimer στον εγκέφαλο, δηλώνουν ερευνητές.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eLife, ανακάλυψε ότι η καρδιοπάθεια προκαλεί βλάβη σε σημαντική εγκεφαλική λειτουργία, που συνδέει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη ροή αίματος-κάτι που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει λιγότερο αίμα για την ίδια ποσότητα δραστηριότητας.

Αυτό συμβαίνει σε ασθενείς με καρδιακή νόσο πριν τη συσσώρευση λιπιδίων στα αγγεία του εγκεφάλου και είναι προπομπός άνοιας. Εως τώρα δεν είναι σαφές πώς ορισμένα είδη αγγειακής άνοιας μπορούν να συμβούν χρόνια πριν την αρτηριοσκλήρυνση στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός καρδιοπάθειας και γενετικής προδιάθεσης για Alzheimer αυξάνει την ποσότητα της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης και τα επίπεδα  γονιδίου φλεγμονής (IL1) στον εγκέφαλο.

Ο Dr Osman Shabir, του University of Sheffield, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως η καρδιακή νόσος στη μέση ηλικία προκαλεί τη βλάβη της νευροαγγειακής σύζευξης,  σημαντικού μηχανισμού στον εγκέφαλο που ελέγχει την ποσότητα αίματος η οποία παρέχεται στους νευρώνες, Αυτή η βλάβη σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο όταν χρειάζεται και με τον καιρό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άνοια.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι τραυματισμοί εγκεφάλου μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη ρύθμιση της ροής αίματος, στηρίζοντας παρατηρήσεις ότι τα συμπτώματα ασθενών συχνά επιδεινώνονται μετά από τραυματισμούς ή πτώσεις.

Πηγές:
eLife,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο