Βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης και πιο δύσκολης φάσης της πανδημίας, εκτιμά ο Γιάννης Πρασσάς. Ο διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο εκτιμά πως οι ανοσιακά ευάλωτοι μειώνονται πολύ και ότι ο ιός θα μείνει μαζί μας, προσθέτοντας επιπλέον βάρος σε Υγεία, Οικονομία και ποιότητα ζωής.

Σε ανάρτησή του αναφέρει τα εξής: 

  1. Ο πρώτος (και ο πλέον δύσκολος) κύκλος της πανδημίας θα ολοκληρωθεί από ότι φαίνεται με το πέρας του εκρηκτικού αυτού κύματος (έχουμε πολύ ζόρικο δρόμο ακόμη). Μαζί με τα συντρίμμια στο ΕΣΥ θα αφήσει επιτέλους πίσω του και την πολυπόθητη πρώτη στρώση πληθυσμιακής ανοσίας, αφού οι δεξαμενές των ανοσιακά ευάλωτων θα έχουν πλέον μειωθεί πάρα πολύ.
  2. Όταν φτάσουμε εκεί θα έχουμε μπροστά μας πολύτιμο χρόνο να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα την μακριά συμβίωση μας με τον ιό. Μια συμβίωση που θα έχει (εποχιακές) αναταράξεις. Αρκεί να τον εκμεταλλευτούμε τον χρόνο και να μην επαναπαυτούμε θεωρώντας ότι όλα έληξαν. Όχι, σε καμμιά περίπτωση δεν θα έχουμε τελειώσει με τον ιό και θα είναι τραγικό λάθος να πάμε μοιρολατρικά σε 'let it rip' στρατηγική.
  3. Είπαμε αυτός ο ιός θα μείνει μαζί μας και σε κάθε περίπτωση θα προσθέσει το δικό του εξτρά βάρος στο ήδη τεράστιο κόστος (σε υγεία, οικονομία και ποιότητα ζωής) που πληρώνουν οι κοινωνίες μας ετησίως στο όνομα της ανεξέλεγκτης συμβίωσής μας με τους άλλους ιούς. Το πόσο ακριβώς θα είναι το προστιθέμενο κόστος του SARS-COV2 δεν το ξέρουμε ακόμη. Μπορεί να παίζει από χρονιά σε χρονιά (όπως της γρίπης) ή μπορεί να γίνει πιο προβλέψιμο. Θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές μεταλλάξεις που θα προκύψουν και από την αντοχή των ανοσιακών γραμμών μας (κατά βάση της κυτταρικής ανοσίας) στον χρόνο. Μας λείπουν ακόμη σημαντικά κομμάτια γνώσης.
  4. Η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή που θα δούμε. Σχεδόν σίγουρα θα έρθουν και άλλες. Το πότε ακριβώς δεν το ξέρουμε. Ούτε το τι χαρακτηριστικά θα έχουν. Αλλά δεν ισχύει αυτό που λένε διάφοροι ότι θα γίνεται ολοένα και ηπιότερος ο ιός. Είναι πιθανότατο να έρθουν παραλλαγές με μεγαλύτερη εγγενή παθολογικότητα από αυτή της όμικρον (όπως είχε γίνει με την έλευση της Άλφα και της Δέλτα - που ήταν πιο παθολογικές από τις προηγούμενες παραλλαγές). Και μπορεί στην περίπτωση αυτή να ξαναχρειαστούν πιο επιθετικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλά, όπως ξαναείπαμε, είναι πολύ απίθανο να έρθει μια παραλλαγή που να μπορεί να σβήσει όλες τις γραμμές ανοσίας που έχουμε χτίσει. Άρα στο ανοσιακό σημείο μηδέν μάλλον δεν θα ξαναπάμε. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορούμε να ακουμπήσουμε την αισιοδοξία μας για την επόμενη μέρα.
  5. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, αμέσως μετά τις πρώτες ανάσες, να γίνουν προσαρμογές. Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ μας κατάλληλα (ώστε να μπορεί να σηκώσει το προστιθέμενο βάρος) και να αναβαθμίσουμε τους μηχανισμούς επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο και εποπτεία (data data data). Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα πρέπει να παραμένει σε ετοιμότητα (δεν ξέρουμε ακόμη ποιοι και κάθε πότε θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις). Οι μάσκες θα πρέπει να μείνουν στα συρτάρια όλων μας, θα πρέπει να διατηρούμε αφθονία τεστ για κάθε περίπτωση και εύχομαι να ξεκινήσουμε αμέσως τη συστηματική ανανέωση εξαερισμών δημοσίων χωρών (είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες απώλειες που ζήσαμε).
  6. Στην όλη αυτή μετέπειτα πορεία θα έρθουν και καινούργια εργαλεία. Νέα θεραπευτικά (ίσως όχι σε αφθονία τον πρώτο χρόνο) αλλά πιθανώς και νέα εμβόλια (πχ αναβαθμισμένα με βάση νέες παραλλαγές, εισπνεόμενα εμβόλια, είτε εμβόλια γενικής δράσης έναντι σε όλους τους κορωνοϊούς). Πιθανότατα θα βοηθήσουν και αυτά στο να γίνει ακόμη πιο ομαλή η συμβίωση μας με τον SAS COV2.
  7. Ο επόμενος μεγάλος στόχος παραμένει ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη. Θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό μέσα στο 2022. Βασικός αντίπαλος στον μεγάλο αυτό στόχο η παραπληροφόρηση και οι δεισιδαιμονίες. Φαντάζομαι ξέρεις καλά τι εννοώ.

- Μάλιστα. Και είσαι σίγουρος για όλα αυτά;

- Όχι. Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι για την ώρα η πανδημία ακόμη καίει. Το ΕΣΥ μας είναι σε βαθύ κόκκινο, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στα όρια τους και θα συνεχίσουμε δυστυχώς να έχουμε τραγικά πολλούς θανάτους για καιρό ακόμη. Ας κάνουμε τώρα όλοι ό,τι μπορούμε να κλείσει ο πρώτος γύρος και το ξαναγυρίζουμε μετά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη