Υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι το τέλος της πανδημίας, ενώ η ανοσία αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί. Σχετικές αναφορές έκαναν την Πέμπτη ο καθηγητής - ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

"Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον Σκάι. Είπε πως το "τσουνάμι" της Όμικρον θα περάσει αρκετά γρήγορα, αλλά θα αφήσει στη θέση του ένα χαμηλότερο κύμα και ενδέχεται να σημειωθεί κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο. "Το επόμενο διάστημα, μέχρι το καλοκαίρι, πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη. Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους".

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να "αναζωπυρωθούν" η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον.

"Πρέπει να λέμε τις δυσάρεστες αλήθειες. Η επιδημία δεν θα φύγει μόνη της", τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε πως "πρέπει να κερδίσουμε το Πάσχα".

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε πως τα κρούσματα πρέπει να μειωθούν και "δεν είναι δυνατόν να έχουμε το ένα τρίτο των συνολικών κρουσμάτων στα σχολεία και να πανηγυρίζουμε".

Ανοσία αγέλης

Μιλώντας στο Open, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως κάποιος που έχει νοσήσει με την Όμικρον ενδέχεται να επαναμολυνθεί μετά από τρεις μήνες. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη δεδομένα, καθώς η Όμικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

 Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε "σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα" και θα είναι ενδεχομένως "σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα".

Για την ανοσία της αγέλης, σημείωσε πως είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

"Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3 - 4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον", είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα.

Πηγές:
Σκάι, Open