Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) θεωρεί σημαντικό να τεθεί γρήγορα σε ισχύ o υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μετά από αντίστοιχη απόφαση της ομοσπονδιακής Βουλής.

"Η υποχρέωση εμβολιασμού πρέπει να έρθει γρήγορα", δήλωσε προχθές σε τηλεοπτικό κανάλι. "Εάν θέλουμε να κάνουμε μια πρόταση που να εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και να λειτουργεί, τότε αυτή θα πρέπει να είναι μια πρόταση που θα θέτει σε ισχύ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που μπορεί να υλοποιηθεί τον Απρίλιο ή γύρω από τον Απρίλιο, ίσως και τον Μάιο".

Aυτό το αιτιολόγησε με το ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα αρκετός χρόνος για να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και να ανοσοποιηθούν από ένα πιθανό νέο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο. Όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πρέπει να "περάσουν από τρεις κύκλους εμβολιασμού μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο", δήλωσε ο υπουργός Υγείας .

Ο Lauterbach και ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) τάσσονται υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει κυβερνητική πρόταση του κόκκινου - πράσινου - κίτρινου συνασπισμού. Αντ΄αυτού, τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής θα πρέπει να εισαγάγουν προτάσεις σε ομάδες για το θέμα αυτό στο κοινοβούλιο.

"Είμαι της γνώμης ότι η  Βουλή πρέπει να ψηφίσει μετά από διεξοδική διαβούλευση το Μάρτιο σχετικά με τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού", δήλωσε ο ειδικός σε θέματα  Υγείας των Πρασίνων, Janosch Dahmen. Εάν πρόκειται να τηρηθεί αυτό το χρονικό πλαίσιο, "θα ήταν λογικό να συζητηθούν οι προτάσεις των ομάδων για πρώτη φορά το Φεβρουάριο".

Ο Lauterbach δήλωσε ενόψει των επικείμενων συζητήσεων στο κοινοβούλιο ότι αυτές  πρέπει να γίνουν περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου". Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD είχε ήδη κατονομάσει το στόχο ολοκλήρωσης της απόφασης το Μάρτη. Την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, θα διεξαχθεί μια πρώτη συζήτηση στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Ακόμη και εντός του συνασπισμού πάντως, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Για παράδειγμα, ορισμένοι πολιτικοί του FDP συμφώνησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο για τους ηλικιωμένους, ενώ άλλοι βουλευτές του FDP γύρω από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Wolfgang Kubicki, απορρίπτουν εντελώς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Θα αλλάξει η Όμικρον την κατάσταση;

Εν τω μεταξύ, η επταήμερη επίπτωση των νέων λοιμώξεων από κορονοϊό είχε πρόσφατα αυξηθεί σημαντικά και είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Ο Lauterbach αναμένει περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ότι το κύμα της Όμικρον στη Γερμανία είναι πιθανό να κορυφωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο ιολόγος και επιδημιολόγος, Klaus Stöhr, έκανε λόγο πάντως ενόψει του αριθμού των νέων λοιμώξεων για υπεραξιολόγησή τους.  Επισήμανε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται απότομα, εντούτοις  ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που πρέπει να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ μειώνεται. Τα νέα ποσοστά επιμόλυνσης  δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο πλέον, κατά την άποψή του.

Τέλος, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων, Gerald Gaß, δεν θεωρεί πιθανό τον προγραμματισμένο υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Ως λόγο προέβαλλε την εμπειρία με την ηπιότερη πορεία μιας λοίμωξης λόγω της παραλλαγή Όμικρον λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "εάν ο κορωνοιός θεωρείται στην πραγματικότητα πλέον απλώς γρίπη λόγω αυτής ακριβώς της ήπιας παραλλαγής, τότε ο ιός πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο".  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες