Ενδεχομένως σύντομα, κάποιος θα μπορεί να φορά συσκευή που θα τον προειδοποιεί για πιθανή έκθεσή του στον κορωνοιό.

Ακόμα δεν είναι διαθέσιμη για το κοινό, αλλά ερευνητές του Yale University ανέπτυξαν συσκευή (κλιπ), εύκολη στη χρήση, που μπορεί να εντοπίσει χαμηλά επίπεδα ιού SARS-COV-2, στον αέρα γύρω από κάποιον. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Science and Technology Letters.

Η συσκευή Fresh Air Clip, είναι τρισδιάστατης εκτύπωσης με διάμετρο 2,54 εκ. και συλλέγει δείγματα αέρα σε φιλμ που βρίσκεται μέσα στη συσκευή.

Η δημιουργός του, Krystal Godri Pollitt, δήλωσε ότι πρόκειται για φορετή συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2 στον αέρα. Έτσι μπορούν να εντοπιστούν χαμηλά επίπεδα αντιγράφων του ιού που είναι πολύ κάτω από το ιικό φορτίο που μπορεί να μολύνει.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 62 συμμετέχοντες στη δοκιμή να φορέσουν το clip μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021. Ορισμένοι το φορούσαν δουλεύοντας σε εστιατόρια, καταφύγια αστέγων και υπηρεσίες περίθαλψης, ενώ άλλοι στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως ψώνια και άσκηση.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φορούν στη δουλειά το clip για 5 συνεχόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, το φιλμ εντός του εξετάστηκε για την παρουσία του ιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ενδείξεις της COVID σε 5 clips – 4 που φορέθηκαν από εργαζόμενους στην εστίαση και ένα που φορούσε εργαζόμενος σε κέντρο αστέγων- και εντόπισαν επίπεδα του ιού κάτω από την ποσότητα που μολύνει κάποιον.

Η Godri Pollitt, δήλωσε ότι το clip προορίζεται να συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσης ιών και να προσφέρει καθοδήγηση για το αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα ελέγχου λοιμωδών νόσων.

Πηγές:
Environmental Science and Technology Letters., USA tooday

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών