Υποχώρηση κατά 35%, καταγράφεται στα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας και μείωση της θετικότητας στο 5,7%, από 9% την προηγούμενη.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη, το 40% των κρουσμάτων είναι 45 έως 64 ετών και καταγράφεται μικρή αύξηση στους άνω των 65 ετών.

Το 93,4% θανάτων αφορά άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν κάνει αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, υπάρχει ύφεση πανδημικού κύματος σε όλη την Επικράτεια, με εξαίρεση περιοχές, όπως η Μύκονος και η Θήρα, ενώ αύξηση νοσηλειών παρατηρείται σε Κοζάνη, Αρκαδία, Αρκαδία, Ημαθία, Λάρισα και Αχαΐα.

Ο αριθμός νοσηλευόμενων με CoViD είναι 5.000 σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η κάλυψη απλών κλινών είναι 63% και ΜΕΘ CoViD 88%. Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως ένας στους τρεις που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι μικρότερος από 65 ετών.

Για τις νοσηλείες παιδιών, είπε πως διαρκούν λιγότερο. Σχετικά με τον 13χρονο που νοσηλεύεται, είπε πως είναι εκτός κινδύνου.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως υπάρχει επιδείνωση των θανάτων κατά 24%. Οι ασθενείς σε ΜΕΘ υποχώρησαν κατά 5% και υπάρχει επιτάχυνση εξιτηρίων κατά 6%.

Για το εάν η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί, είπε πως δεν μπορεί να εκτιμηθεί και ότι αναμένεται κάμψη στην πίεση στο ΕΣΥ, κυρίως λόγω της αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού. Ένας εμβολιασμένος - είπε - έχει μειωμένη πιθανότητα κατά 50% να μολυνθεί έπειτα από τρεις μήνες.

Για την παραλλαγή "Όμικρον 2", είπε πως είναι υπο-παραλλαγή της Όμικρον και πως - από τις αρχές Νοεμβρίου - έχει επεκταθεί στη Νορβηγία. Είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί το κατά πόσο είναι πιο μεταδοτικός.

Θάνατοι

Για ποσοστά θανάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως οφείλεται στο ότι έχουμε αυξημένο ποσοστό ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών.

Εκτίμησε πως το ποσοστό εμβολιασμένων είναι ο πιο ασφαλής προβλεπτικός δείκτης για τους θανάτους.

Για τους θανάτους από Όμικρον, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είπε πως σε τόσο μεγάλο πληθυσμό λοιμώξεων, είναι ευάλωτοι κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η κ. Γκάγκα είπε πως προβληματίζει η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ, λέγοντας πως λιγότερο από το 25% των νοσηλευόμενων αφορούν ασθενείς CoViD και το 75% λοιπές παθήσεις.

Επικαλούμενη την πρόσφατη επίσκεψή της σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, τόνισε πως τα νοσοκομεία δεν έχουν γίνει μονοθεματικά. "Πρέπει να προσέξουμε ακόμη λίγες εβδομάδες", σχολίασε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις