"Ιστορικό φαινόμενο", χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την παραλλαγή Όμικρον, εξαιτίας της ικανότητάς της να μολύνει το 40% του πληθυσμού, σε οκτώ μόλις εβδομάδες.

Προβληματισμό προκαλεί και η υποπαραλλαγή της, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε χθες ότι η συγκεκριμένη μορφή έχει εμφανιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως εξήγησε, η Όμικρον έχει δυο κλάδους. Ο ένας από τους δυο κλάδους, αποκαλείται και "stealth" ή "κρυφός κλάδος", επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67, που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή του.

"Φαίνεται, λοιπόν, πως αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί στη Νορβηγία και ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες", σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, για να εξηγήσει:

"Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό, είναι ακόμα νωρίς να το πούμε, διότι δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση".

Επισήμανε πως δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά τη νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. "Ακόμα είναι νωρίς", σχολίασε.

Ιστορικό φαινόμενο

Ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ανέφερε την Παρασκευή πως η νέα υποπαραλλαγή δεν πρέπει να προκαλεί πανικό και φόβο, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Μιλώντας στον Σκάι, είπε πως με την Όμικρον "φανήκαμε κάπως τυχεροί", καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

"Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα", τόνισε ο κ. Πρασσάς.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον, διότι πλέον η δεξαμενές του ανοσιακά "παρθένου" πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.

"Ακόμα και με την Όμικρον, οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ", τόνισε ο κ. Πρασσάς.

Χαρακτήρισε την Όμικρον "ιστορικό φαινόμενο" από επιδημιολογική σκοπιά, καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς, που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’