Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια προκαλούν περισσότερους από 1.2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το έτος, αναφέρει νέα έρευνα που υποδεικνύει ότι αυτά προστίθενται στην κατηγορία των κύριων δολοφόνων στις λοιμώδεις νόσους.

Η νέα πρόβλεψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet και δεν είναι ολοκληρωτική μέτρηση τέτοιων θανάτων αλλά μια προσπάθεια να γεμίσουν τα κενά από χώρες που αναφέρουν λίγα ή καθόλου τέτοια στοιχεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχολίασε ότι η νέα έρευνα δείχνει την υπαρξιακή απειλή από τα ανθεκτικά μικρόβια.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν θανάτους που συνδέονται με 23 μικρόβια σε 204 χώρες και περιοχές το 2019. Χρησιμοποίησαν στοιχεία από νοσοκομεία, συστήματα επιτήρησης, άλλες έρευνες και πηγές, για να υπολογίσουν θανάτους σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Κατέληξαν ότι περισσότεροι από 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το  2019 από βακτηριακές λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, που είναι μεγάλη υποομάδα του προβλήματος  ανθεκτικότητας που επίσης φαίνεται σε φάρμακα που στοχεύουν μύκητες και ιούς.

Ο υπολογισμός- που περιλαμβάνει θανάτους από ανθεκτική φυματίωση- υποδεικνύει ότι ο ετήσιος απολογισμός τέτοιων μικροβίων είναι υψηλότερος από των αντίστοιχων της ελονοσίας και του HIV.

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα