Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Pain and Symptom Management εξέτασε τις επιδόσεις χωρών όσον αφορά την παρηγορική φροντίδα ανθρώπων που πεθαίνουν.

Μόνο 6 χώρες - Βρετανία, Ιρλανδία, Ταιβάν, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Κόστα Ρίκα - βαθμολογήθηκαν με "Α" για τη σωματική και ψυχική περίθαλψη που δίνουν στους ασθενείς που πρόκειται να πεθάνουν. Οι ΗΠΑ βαθμολογήθηκαν με "C" και κατέλαβαν την 43η θέση. 36 χώρες βαθμολογήθηκαν με "D" ή "F".

Η Ελλάδα κατατάχτηκε στην 60η θέση με βαθμολογία "D".

Ο ερευνητής Eric Finkelstein, του Duke University, δήλωσε ότι η κοινωνία θα πρέπει να κρίνεται και για το πόσο καλά πεθαίνουν οι άνθρωποι.

Ξοδεύουμε τόσα χρήματα για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν περισσότερο, αλλά δεν ξοδεύουμε αρκετά για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να πεθαίνουν καλύτερα, τόνισε ο Finkelstein.

Ο Finkelstein δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνουν πολύ άσχημα-όχι στο μέρος επιλογής τους, χωρίς αξιοπρέπεια ή συμπόνια, με περιορισμένη κατανόηση για τη νόσο τους, μετά από πολλά έξοδα και συχνά με λύπη για την πορεία της αγωγής τους. Αυτά είναι πολύ συνήθη.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 1.200 υγειονομικούς  αρκετών χωρών, για να εντοπίσουν τους 13 πιο σημαντικούς παράγοντες στους ασθενείς κατά το τέλος της ζωής τους. Περιέλαβαν τους εξής: άνεση και κατάλληλος έλεγχος πόνου, καθαρός και ασφαλής χώρος, ευγένεια στην αντιμετώπιση και  αγωγές που στοχεύουν στην ποιότητα ζωής παρά στην αποκλειστική παράτασή της.

Οι ερευνητές στη συνέχεια ζήτησαν από 181 ειδικούς παρηγορικής φροντίδας παγκοσμίως, να βαθμολογήσουν το σύστημα υγείας της χώρας τους σε αυτούς τους 13 παράγοντες.

Ο ειδικός Richard Smith, δήλωσε ότι ενδεχομένως το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι περισσότεροι στον πλανήτη πεθαίνουν άσχημα-πολλοί χωρίς θεραπευτική αγωγή και πολλοί μετά από υπερβολική, συχνά άσκοπη αγωγή που αυξάνει την ταλαιπωρία τους.

Πηγές:
Journal of Pain and Symptom Management

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες