Η ομίχλη του νου είναι μια ανεξήγητη παρενέργεια της λοίμωξης από COVID-19, αλλά ερευνητές αναφέρουν τώρα ότι ανακάλυψαν πιθανή αιτία της εμφάνισής της.

Ερευνητές, σε μικρή έρευνα, ανακάλυψαν ανωμαλίες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ορισμένων ασθενών με COVID-19 που εμφάνισαν νοητικά προβλήματα.

Η ερευνήτρια Dr. Joanna Hellmuth, του University of California, δήλωσε ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται ως πρόβλημα να θυμηθεί κάποιος πρόσφατα γεγονότα, ονόματα ή λέξεις, να μένει συγκεντρωμένος και να δυσκολεύεται να χειρίζεται πληροφορίες καθώς και να εμφανίζει μειωμένη ταχύτητα επεξεργασίας.

Η ομίχλη του νου είναι συχνή παρενέργεια λοίμωξης με COVID και εμφανίστηκε στο 67% των 156 ασθενών σε κλινική αποκατάστασης για COVID, της Νέας Υόρκης, ανακάλυψε πρόσφατη έρευνα.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό 13 ανθρώπων με νοητικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης μετά την COVID-19 και 4 ασθενών που ανέρρωσαν και δεν είχαν νοητικά προβλήματα. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 χρόνια σε σύγκριση με 39 όσων δεν είχαν νοητικά προβλήματα. Δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού συλλέχτηκαν 10 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Κανένας από τους ασθενείς δεν νοσηλεύτηκε.

Ανωμαλίες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό φάνηκαν σε 10 στους 13 ασθενείς με νοητικά συμπτώματα αλλά όχι στους 4 που δεν είχαν νοητικά συμπτώματα, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Clinical and Translational Neurology.

Tο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με νοητικά συμπτώματα είχε αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης, υποδεικνύοντας φλεγμονή, καθώς και μη αναμενόμενα αντισώματα που εντοπίστηκαν σε ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένα από αυτά τα αντισώματα εντοπίστηκαν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και το αίμα δείχνοντας συστημική φλεγμονώδη αντίδραση ή μόνο στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, που υποδηλώνει εγκεφαλική φλεγμονή.

Αν και οι στόχοι αυτών των αντισωμάτων είναι άγνωστοι θα μπορούσαν να είναι αντισώματα που προσβάλλουν τον ίδιο τον οργανισμό.

Η έρευνα επίσης ανακάλυψε ότι συμμετέχοντες με νοητικά προβλήματα είχαν κατά μέσον όρο 2,5 παράγοντες κινδύνου για νοητική βλάβη σε σύγκριση με μέσον όρο λιγότερου του ενός παραγόντων σε συμμετέχοντες χωρίς συμπτώματα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν διαβήτης και υπέρταση, νοητική εξασθένηση και άνοια, ιστορικό ΔΕΠΥ, άγχος, κατάθλιψη, ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ ή διεγερτικών και μαθησιακές δυσκολίες.

Πηγές:
Annals of Clinical and Translational Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο