Ο FDA τη Δευτέρα, απομάκρυνε 2 θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα από τη λίστα των θεραπευτικών αγωγών στις ΗΠΑ, για την COVID-19. Ανακοίνωσε ότι είναι αναποτελεσματικές κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Η χρήση του  συνδυασμού bamlanivimab και estevimab της Eli Lilly και του REGEN-COV της Regeneron θα περιοριστεί για μόνο όταν ένας ασθενής είναι πιθανό να έχει μολυνθεί ή εκτεθεί σε παραλλαγή που είναι ευάλωτη σε αυτές τις θεραπευτικές αγωγές.

Η Patrizia Cavazzoni, του FDA, δήλωσε ότι καθώς στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι θεραπευτικές αγωγές δεν είναι πιθανό να δρουν έναντι της Ομικρον δεν εγκρίνονται για χρήση στις ΗΠΑ αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με το CDC, η Όμικρον είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 99 %των περιστατικών κορωνοιού στις ΗΠΑ.

Αυτό, δήλωσε η  Cavazzoni, σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο ασθενείς με COVID-19 που αναζητούν περίθαλψη στις ΗΠΑ τώρα να έχουν μολυνθεί με παραλλαγή άλλη εκτός της Όμικρον- κάτι που σημαίνει ότι οι αγωγές με τα δυο παραπάνω μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν έγκριση για χρήση το παρόν διάστημα.

Η Cavazzoni πρόσθεσε ότι η απομάκρυνση των δυο αγωγών αποφεύγει την έκθεση των ασθενών σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις στην περιοχή που γίνεται η έγχυση.

Η χρήση αυτών των αγωγών μπορεί ενδεχομένως να εγκριθεί και πάλι αν ασθενείς σε ορισμένες περιοχές είναι πιθανό να μολυνθούν ή να εκτεθούν σε παραλλαγή που είναι ευάλωτη σε αυτές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]