Δεκάδες περιστατικά ασθενών που λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών είχαν δυσκολία πρόσβασης σε δομές Υγείας, εξυπηρέτησαν οι Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης του ΚΕΠΙΧ του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής που συστήθηκαν κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Το τελευταίο διήμερο μετέφεραν 54 ασθενείς-26 στις 24 Ιανουαρίου και 28 στις 25 του μηνός- που έπρεπε να διακομισθούν άμεσα σε νοσοκομεία και δομές Υγείας, αλλά λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών δεν ήταν εύκολη η πρόσβασή τους. Πρόκειται κυρίως για νεφροπαθείς που απαιτείται να μετακινούνται για τη διαδικασία αιμοκάθαρσης, ενώ εξυπηρετήθηκαν και πολίτες που είχαν άλλα προβλήματα Υγείας και έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία.
Οι Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης μετέφεραν ασθενείς σε νεφρολογικά κέντρα και δομές Υγείας, συνδράμοντας το έργο του ΕΚΑΒ, από τις εξής περιοχές σε όλη την Αττική: Μενίδι, Περιστέρι, Κηφισιά,  Άνω Λιόσια, Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Κυψέλη, Αθήνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Κορωπί, Διόνυσος, Κερατέα, Παλλήνη, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο, Μεταμόρφωση, Γλυφάδα, Βούλα, Άγιο Δημήτριο, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Πεύκη, Κηφισιά, Παλλήνη, Δάφνη, Αργυρούπολη, Νέα Μάκρη, Χολαργός, Αρτέμιδα, Φιλοθέη, Ζωγράφου, Γέρακας, Περισσός, Καλογρέζα, Πολύγωνο, Βάρη, Γουδί, Ζωγράφου, Περισσός.

Επιπλέον εκτός των αιμοκαθαιρόμενων υπήρξε μια απεγκλώβιση και μεταφορά νεφρολόγου στο ΝΙΜΤΣ από τη Βάρη για την κλινική του που ήταν η μοναδική νεφρολογική κλινική του ΕΣΥ που εφημέρευε σήμερα, καθώς και η μεταφορά στο νοσοκομείο Παίδων, ασθενούς με Μεσογειακή Αναιμία για μετάγγιση.

Τη Δράση συντονίζουν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής και ο Συντονιστής του Επιχειρησιακού Κέντρου (ΚΕΠΙΧ) του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής Γ. Στεφανάκος.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:

«Σ΄αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης πολιτών που έχουν δυσκολία μετακίνησης σε δομές Υγείας. Το τελευταίο διήμερο, σε απόλυτη συνεργασία με το ΕΚΑΒ, οι Μονάδες μας επισκέφθηκαν δεκάδες περιοχές σε όλη την Αττική εξυπηρετώντας πολίτες, κυρίως νεφροπαθείς, που έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα σε νοσοκομεία και δομές Υγείας για να κάνουν αιμοκάθαρση. Θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Δεν θα αφήσουμε να νιώσει κανένας μόνος τους».

Εν τω μεταξύ χιλιάδες είναι οι κλήσεις πολιτών που εξυπηρετεί το τελευταίο διήμερο το τηλεφωνικό κέντρο 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής για διάφορα θέματα με τις κλήσεις να ξεπερνούν τις 1.500.
Επισημαίνεται ότι τα στελέχη του 1110 και του ΚΕΠΙΧ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για ενημέρωση για τους κλειστούς δρόμους. Κυρίως δέχονται κλήσεις για περιστατικά που αφορούν θέματα υγείας, διακοπής παροχής ρεύματος, μεταφορά σε νοσοκομεία και μονάδες τεχνητού νεφρού, κ.α.

Ευχαριστήρια Επιστολή από την Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σύστασης των Μονάδων Άμεσης Παρέμβασης, επιστολή έστειλε στον Περιφερειάρχη η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ. με την οποία τον ευχαριστεί θερμά για την άμεση ανταπόκρισή του στο πρόβλημα της μεταφοράς των ασθενών υπό αιμοκάθαρση λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύει έμπρακτα πως στέκεται πάντα αρωγός στα προβλήματα των πασχόντων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών