Πολλές γυναίκες αναφέρουν καθυστερήσεις στην έμμηνο ρύση ή ασυνήθιστη αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονoϊού. Δύο νέες μελέτες δείχνουν πάντως ότι οι διαταραχές αυτές είναι σύντομες, αβλαβείς και εξηγήσιμες.

Ορισμένες γυναίκες ανησύχησαν ακόμη περισσότερο όταν παρατήρησαν αλλαγή στον κύκλο τους μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξαν αναφορές ότι η περίοδος ήταν εντονότερη από το συνηθισμένο, σε πολλές μάλιστα ξεκίνησε αργότερα. Παρόλο που δεν συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με τον γυναικείο κύκλο στις μελέτες των εμβολίων, εντούτοις οι αναφορές τέτοιων παρενεργειών αυξήθηκαν.

Διαταραχές του κύκλου έχουν επίσης αναφερθεί στο Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI), το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των εμβολίων Covid-19 στη Γερμανία.

Στην έκθεση ασφαλείας του περασμένου Αυγούστου, το Ινστιτούτο εξετάζει λεπτομερέστερα τις εν λόγω αναφορές. Στις πιο πρόσφατες εκθέσεις ασφάλειας, ωστόσο, το θέμα πλέον δεν αναφέρεται.

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, συνολικά 310 γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν παρατηρήσει αλλαγές στην έμμηνο ρύση μετά τον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό.

Το Ινστιτούτο ανέφερε  τον Αύγουστο ότι λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εμβολιασμένων γυναικών στις σχετικές ηλικιακές ομάδες και τη συχνότητα των διαταραχών του κύκλου τους, ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται να είναι ασυνήθιστα υψηλός.

Εντούτοις, δύο πρόσφατες μελέτες παρατήρησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα πολλές γυναίκες έχουν εμμηνορροϊκές διαταραχές μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Οι διαταραχές όμως αυτές είναι βραχύβιες και σε σύγκριση με τις φυσικές διακυμάνσεις του κύκλου πρόκειται για μικρές αποκλίσεις που μπορούν να συμβούν μία φορά μετά τον εμβολιασμό.

Σε μελέτη κοόρτης που έγινε στις  ΗΠΑ, συγκρίθηκαν τα δεδομένα 3.959 γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 - 45 ετών που κατέγραψαν τον κύκλο τους με την εφαρμογή "Φυσικοί Κύκλοι". Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021.

Από τις συμμετέχουσες, 2.403 είχαν εμβολιαστεί και 1.556 όχι. Το 55% των εμβολιασμένων είχαν λάβει κάνει το εμβόλιο της Biontech/Pfizer, το 35% της Moderna και το 7% Johnson & johnson. Οι γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες κατέγραψαν κανονική διάρκεια κύκλου μεταξύ 24 - 38 ημερών σε διάστημα τριών μηνών πριν από τον πρώτο τους εμβολιασμό. Μετά από αυτό, παρατηρήθηκαν επισταμένως άλλοι τρεις κύκλοι, ενώ στις ανεμβολίαστες  συμπεριλήφθηκαν συνολικά έξι κύκλοι.

Στην ομάδα των εμβολιασθέντων αποδείχθηκε ότι ο κύκλος των γυναικών μετά τον εμβολιασμό καθυστέρησε λιγότερο από μία ημέρα. Μετά την πρώτη δόση, υπήρξε καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση κατά μέσο όρο 0,7 ημέρες, και μετά τον δεύτερο εμβολιασμό κατά 0,9 ημέρες. Οι μη εμβολιασμένες συμμετέχουσες, από την άλλη πλευρά, δεν παρατήρησαν αλλαγές σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις κύκλους τους.

Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν σχετικές αλλαγές στην εμμηνορροϊκή διάρκεια σε καμία από τις δύο ομάδες ελέγχου.