Τρεις συγκεκριμένες ειδικότητες - πνευμονολόγοι, παθολόγοι και εντατικολόγοι - και σε ένα βαθμό οι αναισθησιολόγοι, σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της πανδημίας, ενώ οι υπόλοιπες έχουν προσφέρει βοήθεια μόνο περιπτωσιακά και συγκυριακά. Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στο iatronet.gr ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής (φωτογραφία), τονίζοντας πως υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν πάρει ούτε μυρωδιά αυτά τα δύο χρόνια. Κάνει λόγο για "ελίτ" ειδικότητες, που δεν είδαν περιστατικό κορωνοϊού να περνάει ούτε απ’ έξω, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ καταγγέλλει πως συνάδελφοί του έχουν αρνηθεί να παράσχουν βοήθεια, επικαλούμενοι άγνοια, ακόμα και σε βασικές ιατρικές πράξεις, όπως η παρακολούθηση της πίεσης του ασθενή και του κορεσμού οξυγόνου.

"Αυτού του είδους το πακετάρισμα ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία έχουν ματώσει, είναι μια μεγάλη μπούρδα, ένα μεγάλο ψέμα", τονίζει και προσθέτει: "έχουν ματώσει αυτοί που ενέχονται στη λειτουργία της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, όχι οι υπόλοιποι. Υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, σε πολλές κλινικές σε πολλά νοσοκομεία, μη σας πω πως σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία αυτό συμβαίνει, που δεν έχουν πάρει μυρωδιά στην κυριολεξία".

Χαρακτηρίζει ως εφιαλτική την τελευταία διετία για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, ενώ αποκαλύπτει, από την άλλη, πως υπήρξαν επίσημες αντιδράσεις από διευθυντές κλινικών, που είπαν "εμείς δεν ξέρουμε από αυτά", όταν κλήθηκαν να παράσχουν χείρα βοηθείας.

"Λες και υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πτυχίο Ιατρικής να του πεις θέλω να παίρνεις τα ζωτικά σημεία σε αυτόν τον άρρωστο - σφίξεις, πίεση και να βλέπεις τον κορεσμό του αίματος - και εκείνος να σου απαντάει εγώ δεν ξέρω να το κάνω αυτό. Είναι αίσχος αυτό που γίνεται", τονίζει, μην κρύβοντας τον θυμό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έπρεπε εξ αρχής να ξεκαθαρίσει, δια νόμου, πως στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα συμμετάσχουν όλες οι ειδικότητες, με βάση τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας. "Όσοι κέκτηνται πτυχίο Ιατρικής πρέπει να συμμετέχουν", υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είχαμε και λιγότερους θανάτους ασθενών. "Ένα μέρος των θανάτων μπορεί να οφείλεται και στην κόπωση. Όταν υπάρχει πολλή κόπωση, πέφτουν τα αντανακλαστικά, και αυτό κοστίζει", σημειώνει.

Γιατί οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ

Ο καθηγητής εντοπίζει σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα Υγείας, το οποίο υπό συνθήκες έντονης πίεσης ξεπέρασε τις δυνατότητές του, λόγω εγγενών αδυναμιών, και αποδίδει σε αυτές τον κύριο λόγο για τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων. Παράλληλα, επιχειρεί μια ερμηνεία του στοιχείου που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν στους θαλάμους νοσηλείας και όχι στις ΜΕΘ.

"Αυτό είναι αλήθεια, και συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα. Σε κάποιο βαθμό είναι φυσιολογικό", αναφέρει και εξηγεί: "Κάποιοι από τους θανάτους θα συμβούν στον θάλαμο και γιατί δεν υπάρχει χρόνος για μεταφορά στις ΜΕΘ και γιατί δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης αυτών των ασθενών στις ΜΕΘ. Είναι λογικό, όταν υπάρχει πίεση στις κλίνες να γίνει η επιλογή ανάμεσα σε αυτούς που έχουν την προοπτική και σε αυτούς που δεν έχουν την προοπτική να βγουν από τις ΜΕΘ".

Ο ίδιος παρατηρεί πως χρειάζεται ανάλυση το φαινόμενο της καθυστερημένης άφιξης στα νοσοκομεία, που είναι έντονο στην ελληνική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να φτάνουν σε βαρύτατη κατάσταση.

Αποκλιμάκωση θανάτων στα μέσα Φεβρουαρίου

Ο κ. Κιουμής διαψεύδει απόψεις που διατυπώθηκαν από συναδέλφους του ότι οι θάνατοι που συμβαίνουν τώρα αφορούν ανθρώπους που μπήκαν στο νοσοκομείο τα Χριστούγεννα. "Αυτά είναι να 'χαμε να λέγαμε", λέει χαρακτηριστικά, καλώντας όσους διατυπώνουν τέτοιες εκτιμήσεις να παρατηρήσουν την πληρότητα των ΜΕΘ. "Θα δουν ότι για πολλές εβδομάδες που έχουμε γύρω στους 100 θανάτους, ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις Μονάδες δεν μειώνεται ιδιαίτερα. Αυτοί που πεθαίνουν αντικαθίστανται από κάποιους άλλους αμέσως", σημειώνει.

Προβλέπει πως οι υψηλοί αριθμοί θανάτων θα συνεχιστούν μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, έως ότου αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια αποκλιμάκωση στους "σκληρούς" δείκτες. Η εκτίμηση προκύπτει από το γεγονός ότι έχει αρχίσει μια τάση μείωσης της πληρότητας στις κοινές κλίνες, κάτι που αντανακλάται και στις ΜΕΘ, με μια χρονική καθυστέρηση της τάξης των 10 ημερών.

Δίκοπο μαχαίρι ο χιονιάς

Το άτυπο lockdown που επέφερε ο πρόσφατος χιονιάς στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας έχει διπλή επίδραση στην πανδημία, και το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα υπερισχύσει η θετική ή η αρνητική του επίδραση. "Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια μεριά μπορεί να επέδρασε θετικά, γιατί έχει φέρει περιορισμό της κυκλοφορίας, κάτι που δρα προφυλακτικά απέναντι στη διασπορά του ιού. Από την άλλη μεριά όμως αποκρύπτει κρούσματα", λέει και συμπληρώνει: "Γιατί αυτοί που έχουν κάποια συμπτωματολογία, τις μέρες αυτές που ήταν με τον πάγο και τον χιονιά, δεν πήγαιναν να κάνουν τεστ και δεν μπορούσαν να πάνε στο νοσοκομείο. Κατά συνέπεια αυτά τα κρούσματα παρέμεναν μέσα στην κοινότητα και ενδεχομένως στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον να επέτειναν τη διασπορά. Άρα υπάρχει περίπτωση να δούμε και μια εικόνα τύπου ελατηρίου. Δηλαδή συμπίεση τώρα και αποσυμπίεση μετά".

Τέλος άνοιξης - αρχές καλοκαιριού η ενδημική φάση

Ο καθηγητής συμφωνεί με τη χαλάρωση των μέτρων, υποστηρίζοντας πως κάποια από αυτά, όπως η μουσική, είχαν εξ αρχής αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα. "Βλέπουμε ότι στην Αγγλία αποσύρθηκαν όλα τα μέτρα, ακόμα και οι μάσκες. Στην Ολλανδία έγινε το ίδιο. Δεν είναι ότι εκεί σταμάτησαν τα κρούσματα. Είναι ότι πλέον καταλαβαίνουν ότι με τη διασπορά που έχει αυτή τη στιγμή ο κορωνοϊός, αυτού του είδους τα μέτρα είναι άνευ αποτελεσματικότητας. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει", τονίζει.

Εκτιμά πως η περίοδος ενδημίας του ιού θα έρθει αργότερα από όσο πιστεύουν άλλοι συνάδελφοί του, και συγκεκριμένα στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Και αυτό, όπως διευκρινίζει, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα μας εκπλήξει και πάλι ο ιός, όπως έκανε με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στην περίοδο αυτή, ο κορωνοϊός θα παραμένει στην κοινότητα, και να μιμείται τους άλλους ιούς που είναι υπεύθυνοι είτε για τη γρίπη είτε για το κοινό κρυολόγημα, δίνοντας σποραδικά κρούσματα, που μπορεί να έχουν κάποια εποχικότητα, δηλαδή να είναι περισσότερα τους χειμερινούς μήνες και λιγότερα τους καλοκαιρινούς μήνες. "Δεν θα έχουμε τις μονάδες γεμάτες, δεν θα έχουμε τα νοσοκομεία γεμάτα, δεν θα έχουμε περιορισμούς στην κυκλοφορία και στην ζωή και δεν θα έχουμε και μάσκες. Όταν γίνει αυτό θα έχουμε μπει στην περίοδο της ενδημίας του ιού. Αν τα κρούσματα έχουν πέσει πολύ, αλλά κυκλοφορούμε με τις μάσκες, αυτό δεν είναι ενδημία", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας