Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που πρέπει να διαχειρίζεστε καθημερινά, εφ' όρου ζωής, αλλά ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν με αυτό. Αλλαγές στο πόσο κινούμαστε, στις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και σε ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες που επηρεάζουν τον διαβήτη πιο έμμεσα.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...

Αρχικά, βρείτε τι δουλεύει για εσάς

Κάθε ασθενής με διαβήτη είναι ξεχωριστή περίπτωση. Ο οργανισμός σας επηρεάζεται από διαφορετικά πράγματα, και οι συνήθειες του καθενός παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς εξελίσσεται η ασθένεια. Επίσης, το πώς θα οργανώσετε τη διατροφή σας πρέπει να ανταποκρίνεται και στις προτιμήσεις σας. Μια δίαιτα που δεν απολαμβάνετε, ακόμα και αν είναι απαραίτητη για την υγεία σας, δύσκολα είναι μια δίαιτα στην οποία θα παραμείνετε πιστοί. Στην αρχή θα είναι απαραίτητο να κάνετε ορισμένους πειραματισμούς με το τι δουλεύει καλύτερα για τις συνήθειες και το πρόγραμμά σας, αλλά με λίγη επιμονή θα βρείτε μία ρουτίνα που θα λειτουργεί.

Οι αλλαγές στη διατροφή

Το να βρείτε έναν τρόπο να διατηρείτε το βάρος σας φυσιολογικό και να προσφέρετε στον οργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σημαίνει πως πρέπει να φροντίσετε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε λαχανικά, καλά λιπαρά και χαμηλή σε σάκχαρα. Οι αρχικές οδηγίες του γιατρού σας είναι καλές κατευθυντήριες γραμμές για να ξεκινήσετε, αλλά μπορείτε να δουλέψετε σε συνεργασία με έναν διατροφολόγο που εξειδικεύεται στον διαβήτη, ώστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής που όχι μόνο να σας βοηθά να διαχειρίζεστε την ασθένειά σας, αλλά και να το απολαμβάνετε.

Η σημασία της γυμναστικής

Αν η γυμναστική δεν έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή σας προηγουμένως, μην δοκιμάσετε να ξεκινήσετε δυναμικά. Σιγά-σιγά, για να χτίσετε τις αντοχές σας. Δεν έχετε να αποδείξετε κάτι, και επιπλέον τα οφέλη της γυμναστικής γίνονται φανερά ακόμα και από τις μικρές αλλαγές. Δοκιμάστε για αρχή να περπατάτε περισσότερο, αλλά και να κάνετε μερικές ασκήσεις στο σπίτι, χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος, για να δυναμώσετε τους μυς σας - που με τη σειρά τους καίνε ακόμα περισσότερες θερμίδες για να διατηρηθούν, βοηθώντας μας να κρατάμε το βάρος μας σταθερό. Προγραμματίστε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας με τον ίδιο τρόπο που θα προγραμματίζατε έναν καφέ με φίλο ή μια επίσκεψη στον γιατρό. Και αν αναρωτιέστε ποιο είναι το κοινό σε αυτά τα δύο, είναι ότι δεν θα τα αμελούσατε.

Ελέγξτε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Συμφέρει να επενδύσετε σε έναν μετρητή σακχάρου για το σπίτι, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις αυξομειώσεις - αν υπάρχουν και κατά πόσο είναι ανησυχητικές - έτσι ώστε να ρυθμίζετε αναλόγως και τη διατροφή σας σε ημερήσια βάση. Είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που θα σας κάνει τη ζωή πιο εύκολη και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πολύ καλύτερη τον διαβήτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές