Η ιατρική κοινότητα στην Γερμανία ασκεί εκ νέου κριτική στην συμμετοχή των φαρμακείων στην εμβολιαστική καμπάνια. Με την ευκαιρία του ξεκίνηματος των εμβολιασμών στα φαρμακεία της χώρας αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωποι των ιατρών στο Βερολίνο, την Βαυαρία και την Βεστφαλία εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους. 

Για πρώτη φορά τα φαρμακεία θα προσφέρουν από σήμερα σε όλη την Γερμανία εμβολιασμούς. Γύρω στα 500 φαρμακεία έχουν παραγγείλει για λογαριασμό τους περίπου 25.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid - 19 και θα ξεκινήσουν να τους πραγματοποιούν από σήμερα.

Εντούτοις η διαδικασία αυτή βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής από την ιατρική κοινότητα. Ο πρόεδρος του συνδέσμου οικογενειακών ιατρών στην Βαυαρία, Markus Beier, θεωρεί την δυνατότητα πραγματοποίησης εμβολιασμών από τα φαρμακεία  μία ακόμη ένδειξη πολιτικής περιφρόνησης απέναντι στους ιατρούς και τα ιατρεία τους, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδέσμου παρείχαν μέχρι τώρα μόνο στην Βαυαρία περισσότερους από 11 εκατ. εμβολιασμούς.    

"Έχουμε βιώσει μέχρι τώρα μόνο φάσεις μεγάλης έλλειψης εμβολίων και φάσεις υπερπροσφοράς αναφορικά με τις εμβολιαστικές δυνατότητες. Και στις δύο περιπτώσεις  δεν έχουν νόημα τα περαιτέρω σημεία εμβολιασμού", είπε κριτικάροντας το γεγονός.  

Πολύ περισσότερο διαταράσσεται o καλός εφοδιασμός μέσω της υπέρμετρης πολιτικής δραστηριότητας  χωρίς σταθερή και μόνιμη στρατηγική αλλά και την λήψη μη αναγκαίων ρίσκων. Μέχρι σήμερα, υπήρξε, ΄'οπως ανέφερε, "άριστη συνεργασία μεταξύ ιατρείων και φαρμακείων για κοινή φροντίδα προς όφελος των πολιτών".

Ωστόσο, δήλωσε ότι από την στιγμή που που τα φαρμακεία  θα αρχίσουν να εμβολιάζουν χωρίς ιατρικό θεραπευτικό τεκμήριο και πρωτόκολλο, τα ιατρεία θα πρέπει να αναρωτηθούν αν σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή η συνεργασία εμπιστοσύνης.  

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Γενικών Ιατρών, Ulrich Weigeldt, δήλωσε επίσης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι εμβολιασμοί κατά της Covid - 19 στα φαρμακεία δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει έλλειψη δυνατοτήτων εμβολιασμών, αλλά μάλλον υπερπροσφορά, δήλωσε.

Κατά την άποψή του δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα σημεία πραγματοποίησης εμβολιασμών. "Δεν αναμένεται ότι το μέτρο αυτό θα ενισχύσει γενικότερα την εμβολιαστική εκστρατεία", είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας