Πτυχές του ύπνου μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Αλλά αν συνδυαστούν, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί έως 141%, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο   Scientific Reports.

Η έρευνα του  University of South Florida επισκόπησε στοιχεία ύπνου  6.820 Αμερικανών ενηλίκων μέσης ηλικίας 53 ετών, που ανέφεραν τα χαρακτηριστικά ύπνου και το ιστορικό καρδιοπάθειας. Από αυτούς 633 φορούσαν συσκευή στον καρπό που κατέγραφε τη δραστηριότητα ύπνου.

Oι ερευνητές εστίασαν σε πολλές πλευρές του ύπνου όπως τακτικότητα, ικανοποίηση, ώρα ύπνου, διάρκεια και τις συνέδεσαν με διαγνωσμένη καρδιοπάθεια.

Ανακάλυψαν ότι κάθε επιπλέον αύξηση των προβλημάτων ύπνου όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, συνδεόταν με 54% αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο υπολογισμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας που συνδεόταν με αύξηση στα προβλήματα ύπνου ήταν πολύ υψηλότερος για αυτούς που  έδωσαν τα στοιχεία για τον ύπνο από τις 2 πηγές.

Είχαν αύξηση κατά 141%-αριθμός  που θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής.

Η Soomi Lee, του USF, δήλωσε ότι ο υψηλότερος κίνδυνος όσων ανέφεραν στοιχεία για τον ύπνο αλλά και οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι η ακριβής μέτρηση του ύπνου είναι σημαντική για την αύξηση της πρόβλεψης καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές ζήτησαν πληροφορίες για την υγεία των συμμετεχόντων αν είχαν καρδιακή πάθηση, το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας και δημογραφικά στοιχεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ οι γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν περισσότερα προβλήματα ύπνου, οι άντρες ήταν πιο πιθανό να έχουν καρδιοπάθεια-παρόλα αυτά το φύλο δεν επηρέαζε τη γενική σχέση μεταξύ των δυο. Αν και ο υγιής ύπνος είναι σημαντικός σε όλες τις ηλικίες, οι ερευνητές εστίασαν στη μέση ηλικία.

Καθώς η υγεία του ύπνου μπορεί να τροποποιηθεί, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να συμβάλλουν σε μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης για το μετριασμό του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα