Το Μπουρούντι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αϊτή είναι οι λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο κατά της CoVid-19, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Μόλις το 0,05% του πληθυσμού του Μπουρούντι έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Κορωνοϊού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Our World in Data.

Στη ΛΔ του Κονγκό, το 0,4% των ανθρώπων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ στην Αϊτή αυτό το ποσοστό του πληθυσμού αυξάνεται σε περίπου 1%. Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μόνο το 5,5% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου, σύμφωνα με το Our World in Data. 

Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, από την άλλη, το 72% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως με τουλάχιστον δύο δόσεις και σε αυτή την κατηγορία, όπως απεικονίζεται και στο γράφημα ανήκει και η Ελλάδα. 

Οι χώρες στις οποίες συνεχίζονται οι εμφύλιες αναταραχές και οι συγκρούσεις είναι επίσης από τις λιγότερο εμβολιασμένες στον κόσμο, με τις εχθροπραξίες να δυσκολεύουν την πρόσβαση του πληθυσμού στα εμβόλια. Στην Υεμένη, όπου ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται από το 2014, λιγότερο από το 2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της CoViD. Το Νότιο Σουδάν, όπου οι διαφωνίες για την κατανομή της εξουσίας εξακολουθούν να είναι έντονες ακόμη και μετά την επίσημη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2018, έχει επίσης xαμηλό ποσοστό εμβολιασμού περίπου 2%.

Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Μαδαγασκάρης και της Τανζανίας, των οποίων τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται από 1,5% έως 4%.

Η Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρσι το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος 'Ομικρον του ιού, έχει εμβολιάσει λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Εν τω μεταξύ, λιγότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους στις χώρες της Καραϊβικής, Τζαμάικα, Αγία Λουκία και Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid.

Τον Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε στόχο για τις χώρες να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους έως τα μέσα του 2022, αλλά πολλές χώρες υστερούν από το συγκεκριμένο ποσοστό. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο Covid θα μπορούσε να πάψει να αποτελεί παγκόσμια έκτακτη απειλή για την υγεία το 2022, εάν ληφθούν ορισμένα μέτρα - συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια.

Ο Mesfin Teklu Tessema, ανώτερος διευθυντής υγείας στον οργανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, είπε στο CNBC ότι η ανισότητα των εμβολίων «μόνο διαιωνίζει την πανδημία», συμπληρώνοντας ότι κάθε μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας για τους πιο ευάλωτους, όπως και κάθε μετάλλαξη.  

«Για να σώσουμε ζωές και να προστατέψουμε τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα παγκόσμιο τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόσβαση των προσφύγων και άλλων που βιώνουν ανθρωπιστική κρίση ".

Πηγές:
www.cnbc.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας