Περίπου 55.000 άνθρωποι στη Σκωτία ζουν αυτή τη στιγμή με επιληψία, ενώ υπάρχει σημαντική ανάγκη για όσους πάσχουν από την ανθεκτική στη θεραπεία νόσο.

Ωστόσο, νέα ελπίδα έχει προσφερθεί σε ενήλικες στη Σκωτία με εστιακή επιληψία, καθώς η Κοινοπραξία Φαρμάκων της Σκωτίας (SMC) ενέκρινε το cenobamate για ενήλικες με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα.

Το cenobamate της Angelini Pharma είναι ένα από του στόματος φάρμακο κατά των επιληπτικών κρίσεων. Η απόφαση ακολουθεί τη σύσταση του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αριστεία Υγείας και Φροντίδας (NICE) για το cenobamate. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 52% των ατόμων με επιληψία δεν έχουν επιληπτικές κρίσεις και όσοι έχουν κακώς ελεγχόμενες κρίσεις είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συννοσηρότητες, κοινωνικό στιγματισμό και κακή ποιότητα ζωής.

Η επιληψία ορίζεται ως η τάση για επιληπτικές κρίσεις που ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Neurology, οι εστιακές κρίσεις ανθεκτικές στα φάρμακα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 50% σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς, όταν πρόσθεταν cenobamate–200 mg την ημέρα– στην καθημερινή τους θεραπεία με ένα έως τρία αντισπασμωδικά φάρμακα. 

«Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για άτομα που ζουν με μη ελεγχόμενη επιληψία στη Σκωτία, των οποίων η ζωή συχνά εξασθενεί από συχνές κρίσεις», πρόσθεσε η Rona Johnson, υπεύθυνη πολιτικής και επικοινωνίας στο Epilepsy Scotland. «Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι τα επιλέξιμα άτομα με επιληψία στη Σκωτία θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μια νέα θεραπευτική επιλογή που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων για ορισμένους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ζωής».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ