Τα απολιθωμένα οστά  δεινόσαυρου νεαρής ηλικίας έχουν ενδείξεις λοίμωξης του αναπνευστικού, που μπορεί ενδεχομένως να προκάλεσε συμπτώματα σαν της γρίπης-πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Η Ντόλυ, όπως ονομάστηκε από ερευνητές, ήταν μεγάλος σαυροπόδαρος με ψηλό λαιμό και τρεφόταν με φυτά. Ο απολιθωμένος σκελετός της βρέθηκε στη Μοντάνα και χρονολογείται περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια.

Εξέταση των οστών του λαιμού της αποκάλυψε προεξοχές με ασυνήθιστο σχήμα και υφή, που δεν είχαν ποτέ πριν παρατηρηθεί.

Οι μη φυσιολογικές προεξοχές ήταν σε περιοχή που θα είχε καταληφθεί από σάκους με αέρα που συνδέονταν με τους πνεύμονες του ζώου.

Αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι οι προεξοχές αποτελούνταν από μη φυσιολογικά οστά, που πιθανόν δημιουργήθηκαν ως αντίδραση σε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Cary Woodruff, του Great Plains Dinosaur Museum στη Μάλτα της Μοντάνα, δήλωσε ότι δεδομένων των πιθανών συμπτωμάτων του ζώου πρέπει να το λυπηθούμε. Ολοι έχουμε την εμπειρία των ίδιων συμπτωμάτων και ο δεινόσαυρος πιθανό αισθανόταν το ίδιο άσχημα με όλους τους ανθρώπους όταν  νοσούν.

Η ανακάλυψη, πιθανόν είναι η πρώτη ένδειξη μοναδικής αναπνευστικής λοίμωξης σε δεινόσαυρο και προσθέτει πληροφορίες στην κατανόηση των νόσων που ταλαιπωρούσαν τους δεινόσαυρους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η νόσος της Ντόλυ θα μπορούσε να έχει προκληθεί από  μυκητιασική λοίμωξη παρόμοια με την ασπεργίλωσση. Πρόκειται για συχνή αναπνευστική νόσο που επηρεάζει τα πουλιά και μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη οστών.

Αν μείνει χωρίς αγωγή, η ασπεργίλλωση μπορεί να αποβεί μοιραία στα πουλιά, επομένως είναι πιθανόν παρόμοια λοίμωξη στη Ντολυ να προκάλεσε τον θάνατό της, δήλωσε ο Woodruff.

Η ασπεργίλωσση μπορεί επίσης να επηρεάσει τους ανθρώπους.

Ο Woodruff εξήγησε, ότι η λοίμωξη που παρατηρείται στη Ντόλυ δεν βοηθά μόνο στην παρακολούθηση της εξελικτικής ιστορίας αναπνευστικών νόσων από το παρελθόν, αλλά οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση στα είδη των παθήσεων στις οποίες ήταν ευάλωτοι οι δεινόσαυροι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο