Νέα έρευνα του  Penn State υποδεικνύει ότι τα δαμάσκηνα ενδεχομένως ωφελούν την υγεία των οστών.

Σε πρόσφατη επισκόπηση οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της οστικής απώλειας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση  πιθανόν λόγω της ιδιότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Η Connie Rogers, δήλωσε ότι μετά την εμμηνόπαυση χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλούν αύξηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξασθένησης των οστών. Η ενσωμάτωση των δαμάσκηνων στη διατροφή, ενδεχομένως μπορεί να προστατεύει τα οστά αναστρέφοντας ή επιβραδύνοντας αυτή τη διαδικασία.

Τα δαμάστηκα έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, όπως μέταλλα, βιταμίνη Κ, φαινολικές ουσίες και διατροφικές ίνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 16 προκλινικών μελετών σε τρωκτικά, 10 προκλινικών ερευνών  και 2 κλινικών δοκιμών. Ανακάλυψαν ενδείξεις ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων  βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και προάγει την υγεία των οστών.

Η επισκόπηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Advances in Nutrition.

Πηγές:
Advances in Nutrition.