Τον δρόμο της Ευρώπης στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται πως ακολουθεί και η Ελλάδα.

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο, με επιχείρημα τη μικρή βελτίωση ορισμένων επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Κυβέρνηση πιέζει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, εισηγούμενη αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, επαναφορά των ορθίων στη διασκέδαση και επιστροφή των σχολικών εκδρομών.

Το μέλος της επιτροπής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε χθες πως στην ατζέντα της Επιτροπής βρίσκεται και το θέμα του αθλητισμού και των συνεδρίων. Για το θέμα του αθλητισμού - είπε - αναμένεται ένα καινούργιο πρωτόκολλο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, ίσως υπάρξει και απόφαση για τις σχολικές εκδρομές, ενώ το θέμα των όρθιων πελατών στη διασκέδαση δεν θα συζητηθεί.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών υιοθετείται ή συζητείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Αυστρία προχωρεί σε χαλάρωση των μέτρων, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει σταθεροποιηθεί, ενώ στην Ισπανία πετούν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων υπάρχει και στη Γερμανία, όπου εκτιμάται πως θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί έως το τέλος Μαρτίου.

Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει επιδημιολογικά την άνεση των παραπάνω χωρών. Η βελτίωση των δεικτών είναι αναιμική, με μείωση των εισαγωγών κατά 13,8% την τελευταία εβδομάδα, μείωση των διασωληνωμένων κατά 9,29% και μικρή υποχώρηση του αριθμού των θανάτων.

Ενδεικτική της απόστασης που μάς χωρίζει από τις παραπάνω χώρες, είναι η σύγκριση των θανάτων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την εβδομάδα 8 έως 14 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα είχε 65 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η Γερμανία είχε μόλις 6, η Αυστρία 10 και η Ισπανία 13.

Ενδεικτικό της δεινής εικόνας είναι πως η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναλογία θανάτων στον πληθυσμό, έπειτα από την Κροατία (89 ανά εκατομμύριο) και τη Βουλγαρία (87 ανά εκατομμύριο).

Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής εκτιμούν πως οι υψηλές απώλειες θα διατηρηθούν και τις επόμενες εβδομάδες, παρουσιάζοντας ενδεχομένως μία μικρή υποχώρηση...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή