Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην καρδιά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Για παράδειγμα, η μέση γυναικεία καρδιά είναι μικρότερη σε μέγεθος. Τα εσωτερικά τοιχώματά της είναι επίσης λεπτότερα. Η καρδιά μιας γυναίκας χτυπά πιο γρήγορα από του μέσου άνδρα, αλλά στέλνει περίπου 10% λιγότερο αίμα στα όργανα με κάθε παλμό. Στους άνδρες, από την άλλη, το έντονο στρες προκαλεί σύσφιξη των αρτηριών της καρδιάς, αυξάνοντας την πίεση.

Αυτές τις διαφορές είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε, επειδή αλλάζουν και τα συμπτώματα, όπως και τη διαχείριση, της καρδιοπάθειας.

Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιθανότερη αιτία να προκύψει καρδιακή προσβολή, και η διαδικασία της δεν διαφέρει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες: Περιττό λίπος αποθηκεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Οι γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και συνήθως εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα. Επιπλέον, στατιστικά οι γυναίκες έχουν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακή προσβολή.

Ορισμένες παθήσεις που αφορούν τις γυναίκες, όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ο διαβήτης κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Άλλοι παράγοντες που είναι ίδιοι στα δύο φύλα είναι η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Επίσης, η κληρονομικότητα παίζει κάποιον ρόλο.

Οι άνδρες τείνουν να παθαίνουν καρδιακή προσβολή σε νεότερη ηλικία από τις γυναίκες - ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή τα οιστρογόνα προσφέρουν κάποια προστασία από τις παθήσεις της καρδιάς μέχρι την εμμηνόπαυση. Ο χαρακτηριστικός πόνος στο στήθος που προαναγγέλλει μια καρδιακή προσβολή είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες θα νιώσουν συμπτώματα όπως:

  • Απρόσμενη και έντονη κόπωση
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Πόνο στον αυχένα, στη μέση, στους ώμους ή στην κοιλιά.

Η στεφανιαία νόσος στις γυναίκες είναι μερικές φορές δύσκολη στη διάγνωση.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια στους άνδρες προκαλείται από βλάβες έπειτα από μια καρδιακή προσβολή. Οι γυναίκες από την άλλη μεριά, είναι πιο πιθανό να την αποκτήσουν λόγω υπέρτασης, χρόνιας νεφροπάθειας ή άλλων παθήσεων που δεν επιτρέπουν στην καρδιά να λειτουργεί σωστά.

Κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πάθηση που προκαλεί αρρυθμίες - μη σταθερός και συχνά γρήγορος παλμός. Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα από τους άνδρες, το οποίο όμως σημαίνει ότι είναι και πιο πιθανό να δεχτούν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα εγκαίρως, άρα η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους άνδρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αθηνά Λινού: "Ακούω πολλά τρελά πράγματα για τα εμβόλια"
Κλινική δοκιμή για την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS)
ΕΟΠΥΥ: Προειδοποίηση για λύση συμβάσεων με τα διαγνωστικά που είναι σε κινητοποίηση