Ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος, Olaf Scholz (SPD), εμμένει στον δεδηλωμένη του πρόθεση και στόχο για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Θεωρεί ότι ο εμβολιασμός "είναι απαραίτητος για το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα", όπως δήλωσε χθες στο Βερολίνο μετά τις διαβουλεύσεις με τις τοπικές κυβερνήσεις των κρατιδίων.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει  να προετοιμαστεί το σχετικό νομοθέτημα, είπε χαρακτηριστικά. "Ο εμβολιασμός  είναι απαραίτητος ακριβώς όταν ο καιρός γίνει και πάλι κρύος."

Ο καγκελάριος ωστόσο δεν κατονόμασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εντούτοις όπως ανέφερε, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος. Μέχρι τον Οκτώβριο, όλοι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, είπε. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η νομοθετική διαδικασία στην γερμανική βουλή για το θέμα αυτό είχε παγώσει.

Ο Scholz υποστήριξε σχετικά με τα βήματα που θα γίνουν στις αρχές της άνοιξης, ότι η τήρηση της απόστασης και οι μάσκες θα πρέπει να παραμείνουν ως οι πιο βασικοί κανόνες προφύλαξης. Για τον λόγο αυτό κατέστησε σαφές ότι απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων εάν υπάρχει μεγάλη μόλυνση σε μια περιοχή. Η αντίστοιχη νομική τεκμηρίωση για το θέμα αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως πριν από τις αρχές της άνοιξης και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου.

Ο καγκελάριος έκανε έκκληση για υπερκομματικό συντονισμό και πρωτοβουλία σε ότι αφορά το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. "Θα το κάνουμε αυτό", είπε. Η διάσκεψη των τοπικών πρωθυπουργών επιβεβαίωσε "την ανάγκη θέσπισης του υποχρεωτικού εμβολιασμού". Eίπε μάλιστα σχετικά με αυτά που εκφράστηκαν στην διαβούλευση, ότι "τα παίρνει όλα στην κυριολεξία κατά λέξη".

Οι πρωθυπουργοί του SPD, των Πρασίνων και του CDU είχαν δεσμευθεί για υποχρεωτικό εμβολιασμό καθώς και βουλευτές σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Οι υποστηρικτές διαφορετικών απόψεων εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συνομιλήσουν.

"Πρόκειται για το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα, και όχι για κάτι που αφορά την πολιτική των κομμάτων", δήλωσε ο Scholz, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν έγκαιρα μέτρα ώστε οι εμβολιασμοί να μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση