Μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί και μολύνθηκαν πριν λάβουν την αναμνηστική δόση, θα χορηγείται πιστοποιητικό, έπειτα από επαναλοίμωξη από τον κορωνοϊό.

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στη συζήτηση του θέματος στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Όπως ανέφερε, στην ειδική ομάδα των ασθενών που επαναμολύνθηκαν, προϋπόθεση χορήγησης πιστοποιητικού θα είναι να έχει προηγηθεί εμβολιασμός.

Για βραδεία υποχώρηση της πανδημίας στη χώρα μας, έκανε λόγο η Μίνα Γκάγκα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις για αντι-ιικά φάρμακα για την CoViD, έχουν παραδοθεί 1.957 συσκευασίες και 322 ασθενείς έχουν ακυρώσει την παραλαβή.

Για την ακύρωση, είπε πως υπάρχουν ασθενείς που - κατά την παράδοση του φαρμάκου - δηλώνουν πως δεν θέλουν να υπογράψουν.

Για τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax είπε πως αναμένονται 474.000 δόσεις, που θα ξεκινήσουν να έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου θα βρίσκονται στη χώρα μας και τα πρωτεϊνικά της Sanofi.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στη μεταλλαξη Όμικρον. Όπως ανέφερε, την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και κατά 5% φορτίου στο ΕΣΥ. Οι νοσηλευόμενοι με CoViD σε ολόκληρη τη χώρα είναι 4.100.

Οι εισαγωγές είναι λιγότερες από 400 ανά ημέρα και το 90% αφορά ασθενείς με Όμικρον. Η πληρότητα των απλών κλινών CoViD είναι 53% και των ΜΕΘ 73%.

Σε σχέση με την άρση των μέτρων, είπε πως δεν πρέπει να νομίζουμε πως τέλειωσε η πανδημία.

Με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα - είπε - δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αίρουν όλα τα μέτρα.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως υπάρχει μία σταθεροποίηση των δεικτών, με μείωση κατά 7% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και αύξηση των εξιτηρίων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]