Στους ηλικιωμένους, το τρέξιμο ή ο έντονος περίπατος δεν είναι οι μόνοι τρόποι μείωσης του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Απλώς, το να είναι όρθιοι και να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας όπως νοικοκυριό, μαγείρεμα, κηπουρική και αυτοφροντίδα, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Σε σύγκριση με γυναίκες με λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα κίνηση όσες είχαν τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινής κίνησης αντιμετώπιζαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, 43% χαμηλότερο για στεφανιαία νόσο, 30% χαμηλότερο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 62% χαμηλότερο για θάνατο λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Herbert Wertheim School of Public Health και University of California San Diego, μελέτησαν την επίδραση κίνησης της καθημερινής ζωής στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Steve Nguyen, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι όλες οι κινήσεις μετρούν όσον αφορά την πρόληψη νόσων. Τα να περνά κάποιος περισσότερο χρόνο σε κίνηση στην καθημερινότητά του περιλαμβάνει ευρεία ακτίνα δραστηριοτήτων που κάνουν όλοι μακριά από τον καναπέ και οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να κατηγοριοποιήσουν κάθε λεπτό που περνούσαν ξύπνιες οι γυναίκες της έρευνας σε μια από 5 συμπεριφορές. Κάθισμα, κάθισμα σε όχημα, ορθοστασία, καθημερινή κίνηση, ή τρέξιμο /περπάτημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σωματική δραστηριότητα 5.416 Aμερικανίδων 63 έως 97 ετών, οι οποίες δεν έπασχαν από καρδιοπάθεια στην έναρξη της έρευνας. Οι γυναίκες φορούσαν επιταχυνσιόμετρο για έως 7 ημέρες, με σκοπό να μετρηθεί με ακρίβεια ο χρόνος που περνούσαν σε κίνηση και τα είδη των καθημερινών συμπεριφορών που οδηγούσαν σε κίνηση και συχνά δεν περιλαμβάνονταν σε προηγούμενες έρευνες

Στην παρούσα έρευνα, 616 γυναίκες είχαν καρδιαγγειακή νόσο, 268 στεφανιαία νόσο, 253 εγκεφαλικό επεισόδιο και 331 πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα