Ερευνητές περιγράφουν στο ACS Omega πώς ανέπτυξαν φορητό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, μια ‘’ηλεκτρονική μύτη’’ που θα μπορούσε μελλοντικά να διαγιγνώσκει τη νόσο στο ιατρείο.

Πρόσφατα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον εκκρίνουν σμήγμα με αυξημένη παραγωγή , ζυμομυκήτων ενζύμων και ορμονών που συνδυάζονται για την παραγωγή οσμών. Οι Jun Liu και Xing Chen θέλησαν να αναπτύξουν γρήγορο, εύκολο στη χρήση φορητό και οικονομικό σύστημα για τη διάγνωση της νόσου μέσω της μυρωδιάς.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ‘’ηλεκτρονική μύτη’’ που μετρά αέριες ουσίες μέσω της αλληλεπίδρασής τους με ηχητικό κύμα και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης.

Συνέλεξαν δείγματα σμήγματος από 31 ασθενείς και 32 υγιείς και ανέλυσαν πτητικές οργανικές ενώσεις με την ηλεκτρονική μύτη. Βρήκαν 3 συστατικά μυρωδιάς που ήταν σε σημαντικό βαθμό  διαφορετικά μεταξύ των 2 ομάδων και τα χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν μοντέλο για τη διάγνωση της νόσου.

Στη συνέχεια ανέλυσαν το σμήγμα επιπλέον 12 ασθενών και 12 υγιών και ανακάλυψαν ότι το μοντέλο είχε ακρίβεια 70.8% όσον αφορά τη διάγνωση της πάθησης.

Το μοντέλο είχε ευαισθησία 91.7% στον εντοπισμό των ασθενών με την πάθηση, αλλά η εξειδίκευσή του ήταν μόνο 50%-υψηλό ποσοστό ψευδών αρνητικών.

Oταν χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι για την ανάλυση όλου του προφίλ οσμής, η ακρίβεια βελτιώθηκε στο 79.2%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό