Μιλάμε πολύ συχνά γα τα λιπαρά ω3, και για τις τροφές που μας τα προσφέρουν. Τα οφέλη τους είναι καταγεγραμμένα και έχουν αποδειχθεί από πολλές μελέτες. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός τεράστιου αριθμού παθήσεων, ενώ συμβάλλουν σε αμέτρητες λειτουργίες του οργανισμού.

Τα λιπαρά ω3 είναι τα εξής:

άλφα-λινολενικό οξύ (ALA)

στεαριδονικό οξύ (SDA)

εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA)

εικοσιπεντανοϊκό οξύ (DPA)

εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ (DHA)

Τα DHA και EPA είναι τα πρωταρχικά πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στις μεμβράνες των εκγεφαλικών κυττάρων μας. Τα DHA, EPA και DPA συντίθενται από θαλάσσιους οργανισμούς όπως το πλαγκτόν, οι οποίοι με τη σειρά τους καταναλώνονται από ψάρια και οστρακοειδή - που με τη σειρά μας καταναλώνουμε εμείς, λαμβάνοντας τα πολύτιμα αυτά λιπαρά.

Ποια είναι τα οφέλη των λιπαρών ω3;

  • Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπολεμούν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, παχυσαρκία αλλά και για ορισμένους καρκίνους - χρειάζονται βέβαια αρκετές ακόμα έρευνες για να εξακριβωθεί πώς συμβαίνει το τελευταίο. Τα ω3 θεωρούνται από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που μπορούμε να προσλάβουμε από τη διατροφή μας.
  • Βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, καθώς τα πολυακόρεστα λιπαρά μειώνουν την "κακή" LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την "καλή" HDL. Ταυτόχρονα, μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Όλα αυτά συμβάλλουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου - μιας μεγάλης γκάμας παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια και άλλα σοβαρά νοσήματα.
  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, με το να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και να βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά που δημιουργούν πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας τη σωστή κυκλοφορία.
  • Σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία για καρκίνο (ειδικά χημειοθεραπεία), τα ω3 χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπεία για να αυξηθούν οι αντοχές του οργανισμού στα δυνατά φάρμακα που χρησιμοποιούνται.
  • Βελτιώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, ειδικά σε νεαρούς ανθρώπους.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει αυτά τα λιπαρά μόνος του, συνεπώς είναι αναγκαίο να τα προσλαμβάνουμε τακτικά από τη διατροφή μας.

Ποιες είναι οι καλύτερες ζωικές πηγές ω3;

  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο τόνος
  • Ιχθυέλαια από τα παραπάνω ψάρια.

Το ALA, από την άλλη μεριά, συντίθεται σε φυτικούς οργανισμούς, και το σώμα μας το χρησιμοποιεί για να φτιάξει άλλα είδη ω3.

Ποιες είναι οι καλύτερες φυτικές πηγές ω3;

Ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα

Σπόροι όπως ο λιναρόσπορος (κοπανισμένος, για να απορροφούνται εύκολα) και οι σπόροι chia

Διάφορα λάδια, όπως το λάδι κανόλα και το λάδι από φασόλια σόγιας.

Κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα για ω3, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να λάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού αγοράσετε κάποιο συμπλήρωμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας