"Πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ κοντά κανονικότητα, εφόσον συνεχιστεί η πορεία που βλέπουμε στα μαθηματικά μοντέλα, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε και σημαντική εμβολιαστική κάλυψη".

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στον Real, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως έχουμε φτάσει στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους:

"Αυτό επιτεύχθηκε και με μέτρα υποχρεωτικότητας, τα οποία είχαν πολιτικό κόστος και για τον Υπουργό και για την Κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι δεν είναι ευχάριστο να λες σε έναν άνθρωπο ότι θα πληρώνει διοικητικό πρόστιμο. Έχουμε 84% εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων και πολύς κόσμος έχει νοσήσει, άρα βλέπουμε μία φθίνουσα πορεία", σχολίασε.

Όπως είπε, έχει μείνει η μάσκα που θεωρεί ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και ήδη η Επιτροπή το συζητάει να αρθεί στους εξωτερικούς χώρους. "Ορθώς, κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν έχει γίνει ακόμα, επειδή έχουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και δεν θέλαμε να δοθεί λάθος μήνυμα. Θα υπάρχει μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, που θεωρούμε ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και η Επιτροπή θα κρίνει πόσο πρέπει να υπάρχει", σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όλα τα πρωτόκολλα που έρχονται και από το υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

"Εκεί που ανοίγει μια κουβέντα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι περιορισμοί που θα υπάρχουν στους ανεμβολίαστους. Εμείς, ως χώρα, πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται", επισήμανε, για να σημειώσει: "Όσον αφορά τα τεστ, το αμέσως προσεχές διάστημα συνολικά η Ευρώπη θα αλλάξει την πολιτική της και τα τεστ θα είναι πιο στοχευμένα".

Αναφορικά με την καραντίνα, είπε πως έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτίμησε πως η πανδημία κάνει κύματα και φαίνεται ότι μπαίνουμε σιγά – σιγά στην ύφεση. "Η ζωή μας θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα και αυτό είναι σημαντικό και για τον τουρισμό", ανέφερε.

Πηγές:
Real

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]